No 13. janvāra Ventspils muzejā, Livonijas ordeņa pilī, skatāma izstāde „Lelles – ceļojums laikā un telpā”.

Katrs no mums bērnībā spēlējies ar lellēm: meitenes ar savām, zēni – ar savām, piemēram, zaldātiņiem. Muzejs piedāvā paskatīties uz lelli ne tikai kā uz rotaļlietu, bet arī kā uz iedvesmas avotu, tādēļ šī ir izstāde nevis par leļļu vēsturi, bet to dažādajām izpausmes formām.
 
Izstādē eksponētas marionetes no Leļļu teātra un Ventspils Rakstnieku mājas Lielais Rakstnieks, 20. gs. pirmās puses lelles no Piejūras brīvdabas muzeja krājuma, filmu studijas „Avārijas brigāde” atraktīvie varoņi, privātkolekcionāru lelles, kas ceļojušas no Japānas, Spānijas, Itālijas, Turcijas, Ungārijas, Igaunijas u.c. Vienā stendā apskatāmas ventspilnieces Mirdzas Tālbergas papīra lelles un to tērpi, kā arī pasaulslavenu aktrišu foto ar autogrāfiem no viņas plašās kolekcijas (mēģiniet saskatīt līdzību!). Izstādē ar saviem darbiem, ko iedvesmojušas lelles, pārstāvēti pazīstamie latviešu mākslinieki - Helēna Heinrihsone, Olga Šilova, Kristaps Ģelzis, Sarmīte Māliņa, Kaspars Zariņš, Pēteris Sidars, Juris Jurjāns un Jānis Mitrēvics.

Izstādē, kas būs apskatāma līdz septembrim, varēs gan uztaisīt kleitas M. Tālbergas papīra lelles prototipiem, gan noskatīties jaukās „Avārijas brigādes” filmiņas. Starp citu, animācijas filmu ierakstus var iegādāties Amatu mājas salonā „Pūralāde”, bet no 21. janvāra Amatu mājā būs apskatāma apvienības „Radošais dārzs” autoru leļļu kolekcija.

Ventspils muzejs arī cer uz ventspilnieku atsaucību, un radīs iespēju izstādes norises laikā to papildināt.

Saistībā ar jauno izstādi muzejs organizē arī vairākas pedagoģiskās programmas. Piejūras brīvdabas muzejā no 13. janvāra var pieteikties jaunajai programmai - radošajai darbnīcai "Salmu lelles". H. Dorbes muzejā 14. janvārī plkst. 14.00 notiks radošā darbnīca "Darinām pirkstiņlelles", ar kurām bērni varēs darboties arī vēlāk. Savukārt no 16. janvāra Livonijas ordeņa pils muzejpedagogs piedāvā divas radošās darbnīcas un iespēju uzzināt ko vairāk par leļļu un papīra leļļu vēsturi.

Apskati foto šeit!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: