Labklājības ministrija (LM) rosina invaliditāti bez atkārtotas ekspertīzes noteikt arī neatgriezenisku veselības traucējumu gadījumā, liecina LM sagatavotais informatīvais ziņojums, ko šodien uzklausīja valdība.

Patlaban invaliditāti uz mūžu nosaka personām, kurām ir anatomiski defekti, piemēram, ir rokas plaukstas vai pirkstu trūkums, notikusi kājas vai pēdu amputācija, pilnīgs vai praktisks aklums vienā vai abās acīs, kurlmēmums vai abpusējs kurlums, kā arī citos gadījumos.


Savukārt turpmāk, ja cilvēkam piecu gadu laikā konstatēti neatgriezeniski funkcionēšanas jeb veselības traucējumi, invaliditāti varētu noteikt bez atkārtotas ekspertīzes jeb uz mūžu, informēja LM pārstāve Liene Užule. Lai to īstenotu, nepieciešams veikt izmaiņas noteikumos par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību.


Pēdējos gados personu skaits, kurām atkārtotā invaliditātes ekspertīzē invaliditāte noteikta bez atkārtotas izmeklēšanas termiņa norādes, veido 25% no kopējā cilvēku skaita, kam atkārtoti veikta ekspertīze. 2010. gadā invaliditāte tika noteikta 27 881 cilvēkam, no kuriem 6719 cilvēkiem tā noteikta uz mūžu.


Rosinātās izmaiņas invaliditātes noteikšanas kārtībā varētu ietekmēt no 6000 līdz 7000 cilvēku gadā, šodien preses brīfingā sacīja LM Vienlīdzīgu iespēju nodaļas vadītāja Elīna Celmiņa.


Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas vadītājs Andris Zīverts savukārt akcentēja, ka pacienti norāda uz to, ka komisijas apmeklējums bieži vien ir liels stress, turklāt esošos noteikumus varēja dažādi interpretēt, tāpēc ārsti bijuši ļoti piesardzīgi. Tāpēc Zīverts atbalsta plānotās izmaiņas invaliditātes noteikšanas kārtībā.


LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: