Ceturtdien, 12. janvārī plkst. 18.30, Pārventas bibliotēkā notiks vācbaltu literātei Ģertrūdei fon den Brinkenai veltīts pasākums.

Ģertrūde fon den Brinkena dzimusi 1892. gadā Briņķu Pedvālē, mirusi 1982. gadā Rēgensburgā, Vācijā. 1902. gadā ģimene pārcēlās uz Jelgavu, kur Ģertrūde kopā ar māsu Margarētu apmeklēja skolu un vēlāk strādāja par skolotāju.


Pirmā pasaules kara sākumā Ģertrūde fon den Brinkena bija medmāsa kara hospitālī Bērzainē pie Cēsim, bet no 1915. gada līdz 1925. gadam kopā ar māti, māsu un māsas meitu dzīvoja Tukumā, ārsta Bilova mājā Lielā ielā. Pēc Pirmā pasaules kara un visiem juku laikiem viņa bija medmāsa amerikāņu Sarkanajā krustā, vēlāk - angļu valodas skolotāja.


Jau 1911. gadā iznāk toreiz deviņpadsmit gadus vecās dzejnieces pirmais dzejas krājums "Kas nepazīst tumsu". Rīgā Ģertrūde fon den Brinkena iepazīstas ar austriešu profesoru Dr. Valteru Šmidu-Kovarciku (1885-1958) ar kuru apprecas. Jaunā ģimene pārceļas uz Tartu, kur V.Šmids-Kovarckis ir filozofijas profesors universitātē. 1927. gadā viņi dodas uz Frankfurti pie Mainas un Ģetrūde fon den Brinkena uz visiem laikiem pamet savas dzimtās vietas. Vēlāk viņa dzīvo Gisenā, Mēdlingā pie Vīnes, Untensburgā (Vācijā). Vācijā izdoti autores piecpadsmit dzejas krājumi, divas lugas, septiņi romāni un pieci stāstu un noveļu krājumi.


Ar stāstījumu par Ģertrūdes fon den Brinkenas dzīvi un literāro darbību iepazīstinās Tukuma muzeja speciāliste Inta Dišlere, pasākumā dziedās Ventspils vācu kultūras biedrības ansamblis „Windau”, apmeklētāji varēs iepazīties ar Ventspils Galvenās bibliotēkas veidotu tematisku izstādi par vācu mūziku un literatūru.


Pasākums ir bezmaksas. Aicināti visi interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: