Īsi pirms Ziemassvētkiem Ventspils pilsētas dome izdevusi rīkojumus par Livonijas ordeņa pils kompleksa objektu nodošanu ekspluatācijā, ar to noslēdzot vērienīgus būvniecības un restaurācijas darbus, kas šeit tika uzsākti pirms desmit mēnešiem.

Atbilstoši arhitekta Pētera Blūma izstrādātajiem projektiem, kurš pils atjaunotni uzskata par mūža spilgtāko darbu, būvniecības firma „Pilsbūve” veikusi 2.stāva nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas atjaunošanu, pabeigta mūra sētas rekonstrukcija un renovācija, kā arī pils un tās kompleksā ietilpstošo ēku fasāžu restaurācija.

Veicot šos darbus iegūta sakārtota vide un ļoti nozīmīgas vēstures liecības, kas apliecina Ventspils Livonijas ordeņa pils īpašo nozīmi Latvijas būvvēsturē un arhitektūrā.

Tā, piemēram, daudziem jau zināmo faktu, ka pils kapela ir senākā saglabājusies baznīcas celtne Kurzemē, papildinājis Latvijas mēroga retums – trīs senie iesvētīšanas krusti, kas visticamāk attiecināmi uz 14.-15.gadsimtu. Arī pārējās no septiņām atjaunotajām telpām, pateicoties arhitekta radošumam, būvnieku pietātei, amata meistaru prasmīgumam un restauratoru rūpīgajam darbam, pārsteidz ar interesantiem atradumiem un greznām interjera detaļām. Izpētes gaitā atklāts plašs ziedu gleznojums, kas datējams ar 17.gs., līdz šim nezināmi 19.gs. sienu krāsojumu fragmenti un durvju portāla apgleznojumi, pirms vairākiem simtiem gadu ieskrāpēti cilvēku attēli – savdabīgi senie grafiti un divas gandrīz tik pat vecas mumificējušās... žurciņas.

Kā jau ziņots, pils 2.stāva telpas apskatei līdz 2012.gada vasarai vēl būs slēgtas, jo tajās tiek veidota pastāvīgā ekspozīcija. Tās koncepcija „Ventspils pilsēta un novads vēstures ritumā zem dažādām varām” paredz vēsturiskās autentiskās vides un muzejisko priekšmetu savienojumu ar mūsdienīgiem interaktīviem eksponēšanas risinājumiem.

Visas minētās norises notiek projekta „Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide” ietvaros. Projekta īstenošanas izmaksas ir vairāk kā 1,4 miljoni lati, to finansē Eiropas reģionālās attīstības fonds, Ventspils pilsētas pašvaldība un valsts. Turklāt Ventspils pilsētas pašvaldība kārtējā budžeta ietvaros finansē arī ekspozīcijas izveidei nepieciešamo vēstures un mākslas priekšmetu iegādi, restaurāciju un lielāko daļu no ekspozīcijas mākslinieciski tehniskā projekta īstenošanai nepieciešamajiem līdzekļiem.

Foto: O. Jūra

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: