3. decembrī Livonijas ordeņa pilī notika Nikolaja dienas izdarības.

Apskati fotogrāfijas!

Ventspils muzejs Livonijas ordeņa pilī un visi pils rūķi sestdien gaidīja viesos ģimenes ar bērniem, lai kopīgi iejustos rūķu lomās. Jo pilī bija iespēja pašiem darināt dāvanas saviem mīļajiem, kā arī vērot un piedalīties svētku koncertā.

Svētki par godu Sv. Nikolajam pilī tiek svinēti jau piekto gadu. Šogad svētku jautrībai vēl pievienojās izstāde par Ventspils pareizticīgo Sv. Nikolaja baznīcu, kurai tikko apritēja 110.gadi. Izstādē var uzzināt vairāk gan par baznīcas vēsturi, gan par pašu Sv. Nikolaju, kurš bijis Mirras pilsētas arhibīskaps, dzīvojis 3.gs. un bijis pazīstams kā jūrnieku, netaisni notiesāto un tirgoņu aizstāvis, bet populārāks ir stāsts par viņa slepeno labdarību: kādam nabadzīgam tēvam bijušas trīs daiļas meitas precību gados un nelaimīgais tēvs jau nolēmis ziedot meitu godu, lai varētu iegūt pūra naudu.

Nikolajs to padzirdējis un trīs naktis licis uz palodzes sainīšus ar zelta naudu un tēvs laimīgi izdevis meitas pie vīriem, turklāt, trešajā reizē atklājis arī savu labdari. Tieši šis stāsts radījis Santa Klausu, kuram bērni uz kamīna malas atstāj zeķītes, cerot sagaidīt kādu dāvanu.

Dāvanas saņemt ir prieks, bet pašam kļūt par apdāvinātāju, ir īpaši. Pilī darbojās Laimes pogu rūķi, Sveču, Saldo dzērveņu, Mežģīņu aproču, pat Ziepju vārītāji rūķi, protams, bez Piparkūku un Ābolu rūķiem Nikolaja diena nebūtu gana laba.

Sniega rožu darbnīcā, kas vienīgā darbojas arī pēc Nikolaja dienas norisēm, var darināt dāvanu apils eglei.

Darbnīcu atelpu brīžos pie pils egles pulcējās horeogrāfijas ansambļa Konfetti dejotāji un Mūzikas vidusskolas vecāko kursu audzēknes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: