15. - 20.augustā Ventspilī norisinās VI Mūsdienu ritma mūzikas festivāls - meistarklases “Ventspils Groove 2011”.

Fotogrāfijas no meistarklasēm!

Fotogrāfijas no piektdienas koncerta Rātslaukumā

Fotogrāfijas no dalībnieku koncerta

 

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas šogad savas zināšanas gan pie pazīstamiem Latvijas mūziķiem (Inga Bērziņa, Renārs Lācis, Ritvars Garoza, Māris Plūme, Kaspars Grigalis, Staņislavs Judins u.c.), gan arī pasniedzējiem un viesmāksliniekiem no Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Čehijas un Venecuēlas papildina 60 meistarklašu dalībnieki.

Šogad pirmo reizi tiek organizēta mazā Big Band nometne bērniem, ko vada Renārs Lācis un Ritvars Garoza. Nometnē piedalās 9 bērni vecumā no 9 līdz 12 gadiem, tostarp seši audzēkņi spēlē saksafonu, divi – trompeti, bet viens- pikolo flautu. Šī nometne palīdz bērniem attīstīt gan ritma, saspēles un improvizācijas izjūtu, lai atvieglotu kopā muzicēšanu ansamblī vai bigbendā, gan arī sadarboties kolektīvā un uzstāties publikai, gan savstarpēji iepazīties.

Ventspils mūzikas vidusskolas bigbenda un arī nometnes vadītājs Renārs Lācis skaidro, ka bigbenda kultūra Latvijā attīstās tikai pēdējos 3-4 gadus un salīdzinājumā ar Skandināvijas valstīm Latvijā joprojām nav profesionāla bigbenda, tāpēc lai šo mērķi sasniegtu Kārlis Vanags un Renārs Lācis Rīgā izveidojuši City Jazz Big Band pieaugušajiem, City Youth Band jauniešiem un arī City Jazz Junior Band bērniem. Savukārt, lai nodrošinātu pilnīgu bigbenda attīstības sistēmu Latvijā pērn septembrī, pateicoties Ventspils Mūzikas vidusskolas direktora Andra Grigaļa iniacitīvai, tika izveidots arī Ventspils mūzikas vidusskolas bigbends.

Nometnes vadītājs Renārs Lācis uzsver, ka Ventspilī ir ļoti auglīga vide kultūras attīstībai un ideju realizācijai, kā arī dažādu projektu attīstībai. Plašas iespējas ir arī bērniem, tostarp, mācoties Mūzikas vidusskolā. Tāds arī ir viens no nometnes mērķiem, parādīt bērniem to, ka pabeidzot mūzikas skolu savā pilsētā, pēc tam ir iepēja doties tālāk mācīties uz Ventspils Mūzikas vidusskolu.

Piemēram, nesen kā izveidotajam Ventspils Mūzikas vidusskolas bigbendam šogad bijuši jau vairāki koncerti ar ievērojamiem latviešu mūziķiem kā Intaru Busuli, Amber u.c, bet tagad festivāla “Ventspils Groove” ietvaros bigbends uzstāsies kopā ar zviedru komponista, aranžētāja un multi instrumentālista Magnusa Lindgrēna “Batucada Jazz”.

Savukārt sestdien, 20.augustā ap plkst. 15:30 Rātslaukumā koncertā uzstāsies arī bērnu bigbends. Koncerta apmeklētājiem būs iespēja arī dzirdēt kādu interesantu priekšnesumu, kur tiks izmantotas ar ūdeni piepildītas pudeles. Tā kā pūšot šajās pudelēs rodas dažādas skaņas, tās var pielīdzināt mūzikas instrumentam ar ko iespējams izpildīt jau skaņdarbu.

Kā jaunums šogad festivāla ietvaros ir arī meistarklase mūzikas tehnoloģijās Darbs skaņu ierakstu studijā un koncertu apskaņošana, ko vada Helsinku Pop/Jazz konservatorijas mūzikas tehnoloģiju pasniedzējs Tommi Paju. Kā atzīst meistarklašu dalībnieki iegūtā pieredze būs ļoti nozīmīga turpmākajām studijām, jo Latvijā Skaņu režija ir pavisam jauna izglītības programma, kas ieviesta arī Ventspils Mūzikas vidusskolā.

Savukārt meistarklašu pasniedzēja, dziedātāja no Holandes Josee Koning atzīmē, ka ventspilnieki dara prātīgi, rīkojot džeza meistarklasi, jo šis mūzikas stils kļūst aizvien populārāks. Viņa atzīst, ka klausoties džezu tikai tā šķiet, ka tas ir ļoti viegls, bet, lai iegūtu vieglumu mūziķiem ir daudz jāzina un arī daudz jāvingrinās.

Koncerti:

PIEKTDIEN

Plkst. 19 Koncerts Rātslaukumā

Koncertā dzirdēsim igauņu džeza zvaigžņu nonetu saksofonista un komponista Raula Soota vadībā, "Mirage" bigbendu un džeza dziedātāju Ingu Bērziņu. Kvartets, kura sastāvā spēlē vieni no populārākajiem džeza mūziķiem: Gints Pabērzs, Artis Orubs, Madars Kalniņš un Andris Grunte.

Plkst. 21 Jam session Kultūras centrā

SESTDIEN

Plkst. 15 Koncerts Rātslaukumā

Muzicē meistarklašu dalībnieki.

Plkst. 19 Noslēguma koncerts Rātslaukumā

Uzstāsies zviedru ansamblis "Batacuda Jazz", Ventspils bigbenda pūtēju grupa, Saksofonists, komponists un aranžētājs Magnus

Plkst. 21 Jam session Kultūras centrā

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: