12. novembrī plkst. 16.00 ar izrādi “Suņa māja” teātra namā “Jūras vārti” viesosies Nacionālais teātris. Iestudējumā piedalās Ģirts Jakovļevs vai Jānis Skanis, Egils Melbārdis, Romāns Bargais, Uldis Siliņš un Jana Ļisova vai Elizabete Skrastiņa.

Ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas lugas “Suņa māja” iestudējums Larisas Semirozumenko režijā ir stāsts par trīs brāļiem, kas pazaudējuši saikni cits ar citu. Tas, kas viņus joprojām vieno, ir tēva mājas, vecais suns Kubiks un viņa - vienīgā, kas var viņus samierināt. Vai arī sanaidot uz visiem laikiem, izvelkot “no skapja” visus pagātnes noslēpumus…

"Domāju, katrs cilvēks zina un it kā arī saprot, cik svarīga ir ģimene, dzimta, paaudžu attiecības. Zina... Bet vai mēs pa īstam to jūtam un vai mēs patiešām saprotam savas ģimenes, radinieku, māju nozīmi? Ko darīt, ja pārtrūkst emocionālā saikne un nekas nespēj dot mīlestību vai radīt aizsardzību? Vai ir vērts izlikties, ja pateicība, cieņa un sapratne jau sen zudusi," spriež ukraiņu režisore Larisa Semirozumenko. Režisore Latvijā un Rīgā pavadīja savus skolas gadus, bet pēc tam studēja un dzīvoja Kijivā, kur no 2007. gada līdz kara sākumam bija pasniedzēja Nacionālajā teātra, kino un televīzijas universitātē.

“Ceļš uz sapratni, tuvību, piedošanu, mīlestību,” tā par iestudējumu sacījis viens no suņa Kubika atveidotājiem Jānis Skanis. Mēdz teikt, ka cilvēki plēšas kā suņi, taču iestudējuma režisore atzīst, ka suns var tikt uztverts arī kā mājas sargs, kā mājas gariņš, kā simbols kaut kam tuvam, radniecīgam. Var būt suņa māja, kur ļaudis nesatiek un plēšas kā suņi, bet ir tādi, kas mīl šo māju un pasargā, tāds ir šis simbols.

Teātra kritiķe Guna Zeltiņa atzīst, ka izrāde stāsta par mazajiem kariem, citu acīm gandrīz nemanāmajiem kariem, kuri arī ik dienas tiek izkaroti neskaitāmās ģimenēs: “Kādas ukraiņu ģimenes trīs brāļi uznāk spēles telpā ar tādu iekšējo un ārējo spriedzi, satraukumu un uzvilktību, kas brīžiem pārtop emocionālā un fiziskā agresijā, ka šaubu nav – ģimeniska saikne starp viņiem ir zudusi un jau gadiem risinās īsts klusais brāļu karš. Kā īsts patiesības un cilvēcības katalizators izrādē darbojas vecais suns Kubiks, pie kura sarežģītos brīžos ar savu bēdu stāstu tveras katrs no brāļiem. Vai mēs katrs neilgojamies pēc šāda Kubika, kam uzticēt gan savus priekus, gan ikdienas kreņkus un rūpestus? Labi, ja mums šāds Kubiks jau ir. Problemātiskāk, ja Kubika aizstājējs tiek meklēts alkoholā, narkotikās vai kur citur.”

Izrādes “Suņu māja” radošajā komandā ir arī scenogrāfs Valters Kristbergs, kostīmu māksliniece Jūlija Kristberga, gaismu māksliniece Krista Erdmane, video mākslinieks Toms Zeļģis, muzikālā noformējuma autore Sniedze Prauliņa.

Viesizrāde Ventspilī organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, finansē Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes iegādājamas teātra nama “Jūras vārti” un koncertzālēs “Latvija kasēs”, kā arī visās “Biļešu paradīzes” tirdzniecība vietās.

Informējam, ka publisko pasākumu laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un publicitātei tiks veikta fotografēšana. Fotoattēli var tikt izvietoti teātra nama “Jūras vārti” mājas lapā un sociālajos kontos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: