24. septembrī savu pirmo jubileju svinēs Ventspils Mūzikas bibliotēka. Pirms gada, 2019. gada 16. jūlijā, sākās jaunās bibliotēkas iekārtošana ēkā, kurā darbojas Ventspils Mūzikas vidusskola un koncertzāle ''Latvija''.

Gada laikā reģistrēti vairāk nekā 17 000 Mūzikas bibliotēkas lietotāju -Ventspils Mūzikas skolas un vidusskolas, kā arī vispārizglītojošo skolu skolēni, pedagogi, bērnu vecāki un citi mūzikas mīļotāji.

Mūzikas bibliotēka tika izveidota, apvienojot Ventspils bibliotēkas Mūzikas un mākslas sektora un Ventspils Mūzikas vidusskolas grāmatu, nošu un ierakstu krājumu - pavisam ap 19 000 izdevumu. ''Gada laikā esam iegādājušies vēl 634 izdevumus. Instrumentu spēles pedagogi un teorijas nodaļas pasniedzēji īpaši priecājās par iegādātajiem Bēthovena, Mocarta, Haidna u.c. komponistu skaņdarbu nošu ''Urtext'' jeb pirmteksta izdevumiem. Tajos nošu materiāls vistuvāk atbilst komponista sākotnējai iecerei. Izpildītājam ir daudz lielāka brīvība veidot savu interperetāciju, nevis sekot kāda cita, lai arī slavena, pedagoga vai mākslinieka pierakstītai redakcijai,'' pastāstīja Mūzikas bibliotēkas vadītāja Inga Aulmane.

''Esam kļuvuši bagātāki, arī pateicoties saņemtajiem dāvinājumiem - gan praktiskām lietām, piemēram, sēžammaisiem, kas padarīja mūzikas klausīšanās un atpūtas laiku mūsu bibliotēkas apmeklētājiem ērtāku un patīkamāku, gan akcijas ''Iedod uzspēlēt!'' laikā ziedotajiem mūzikas instrumentiem, mūzikas ierakstiem un notīm, kas atrastas kādas senas ēkas bēniņos. Ir pat kuriozi dzirdēju baumas, ka instrumenti pazuduši, jo plaukti palikuši tukšāki. Nē, instrumenti nav pazuduši, tie iedoti uz mājām spēlēšanai. Pie jauniem saimniekiem uz laiku nonākusi ģitāra, sintezators, kokles. Esam arī tādi kā starpnieki skolotāju meklēšanai. Pie mums vērsušie ventspilnieki ar lūgumu atrast skolotāju, kas piekristu mācīt pieaugušos. Ar ģitārspēles pedagogu veicās, bet akordeona spēles pedagogu vēl meklējam, meklējam arī kokles spēles pedagogu bērniem,” pastāstīja Mūzikas bibliotēkas vadītāja.

Kopš Mūzikas bibliotēkas atvēršanas lasītāji to apmeklējuši gandrīz 36 000 reižu, un viņiem izsniegti vairāk nekā 18 000 dažādu materiālu: grāmatas, žurnāli, mūzikas ieraksti, bet visvairāk notis - ap 7000.

''Pirmais gads ļāva apjaust un novērtēt darba ciklu. Septembrī un janvārī ir visintensīvākais darbs. Audzēkņiem tiek dots repertuārs, kas turpmākajā pusgadā jāapgūst. Ir dienas, kad apkalpoti pat vairāki simti apmeklētāju, bet vidēji dienā Mūzikas bibliotēka apkalpo ap 80 apmeklētāju,'' pastāstīja Mūzikas bibliotēkas vadītāja.

Kā pastāstīja Aulmane, rīta puse bibliotēkā paiet klusāk un mierīgāk, kad ierodas vidusskolas audzēkņi - viņu ir mazāk, un viņi ir nopietnāki, koncentrētāki. Visvairāk apmeklētāju ir no vieniem pēcpusdienā līdz pieciem, kad ierodas bērnu mūzikas skolas audzēkņi. Tad bibliotēka pārvēršas par bišu stropu, kur vieni izmanto datoru, citi pie klavierēm steidz atkārtot uzdoto, citi pilda mājas darbus matemātikā vai latviešu valodā, citi kavē laiku, spēlējot galda spēles, vai atpūšas klusuma telpā, vēl citi klausās mūziku audiokrēslos, vecāki un vecvecāki kavē gaidīšanas laiku, lasot laikrakstus un žurnālus. Skolēni bibliotēkā ienāk nevis vienu, bet desmitiem reižu un bibliotēka vairs nav klusa vieta zinātniskā darba rakstīšanai. Tāpēc tiem,kuriem ir vajadzība pēc koncentrēšanās un klusuma, tiek piedāvāta iespēja strādāt audiovizuālajā telpā.

Mūzikas bibliotēka nodrošina ne tikai grāmatu, nošu u.c. materiālu apriti, bet arī sniedz virkni citu pakalpojumu: skenēšanu, printēšanu, kopēšanu, iesiešanu, informācijas meklēšanu, pasākumu organizēšanu u.c.

Gada laikā Mūzikas bibliotēka organizējusi 37 pasākumus, ko apmeklējuši vairāk nekā 700 interesenti. Pēc Mūzikas bibliotēkas iniciatīvas Galvenajā bibliotēkā notiek meditācija ''Ceļojums skaņu straumē''. Sadarbībā ar Ventspils Jauniešu māju ciklā ''Jaunās mājas Latvija'' par savas valsts mūzikas aktualitātēm stāstīja brīvprātīgā darba veicēji no Spānijas, Itālijas, Ukrainas un Grieķijas, bet par savām muzikālajām izvēlēm ciklā ''Mana mūzikas bibliotēka'' stāstīja pazīstami ventspilnieki.

''Mūzikas bibliotēkā ir izveidojies tāds kā tautas mūzikas mīļotāju klubiņš - ap 40 cilvēku, kas divas reizes mēnesī mācās spēlēt kokli, bet reizi mēnesī dzied tautas dziesmas. Tas vēlreiz apliecina, ka mūsdienīga bibliotēka ir vieta, kur cilvēki var ne tikai gūt informāciju, bet nodoties arī savam vaļaspriekam, radoši pašizpausties. Tuvākā pulcēšanās reize būs 21. jūlijā plkst.17:30, kad H.Dorbes muzeja dārzā dziedās par latvju saimniecēm, vārīs putru un klausīsies novadnieces Līgas Grīnbergas pasakas par garšām,'' informēja Aulmane.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: