Ceturtdien, 25. oktobrī, plkst.12 Galvenajā bibliotēkā notiks tikšanās ar Aivaru Borovkovu un Ainaru Brūveli, visaptverošas pasaules personu, notikumu un vietu enciklopēdijas timenote.info veidotājiem.

Lai spētu atbildēt uz trim pamatjautājumiem - kas, kur un kad, 2010. gada rudenī, tika uzsākta visaptverošas pasaules personu, notikumu un vietu enciklopēdijas nekropole.info veidošana.

Sākotnēji tā tika veidota kā starptautiskā cilvēku piemiņas un apbedījumu vietu enciklopēdija, kas ir publiska datu bāze un kurā ikviens aicināts ne tikai meklēt, bet vispirms jau ierakstīt savus piederīgos un tuviniekus. Atšķirībā no Wikipedia, šeit cilvēki netiek šķiroti svarīgos un mazāk svarīgos. Tiek saglabāta jebkuras personas piemiņa. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka ikviens piedalās kopīgā vēstures rakstīšanā.

Enciklopēdijā var veikt ierakstus 11 valodās, šobrīd ir gandrīz 20 000 lietotāju, kuri jau veikuši ierakstus par saviem tuviniekiem. Simtiem cilvēku ir atraduši savus piederīgos, papildinājuši vai precizējuši ziņas par viņiem. Jo pilnīgāki ieraksti un vairāk saistītu personu, jo lielāka iespēja, ka kāds ierakstus atradīs un spēs dot savu pienesumu, papildinot vai precizējot kādus datus.

Šobrīd www.timenote.info (sākotnējais nosaukums nekropole.info) satur ziņas par apmēram 12.0 miljoniem personu, tai skaitā, pazudušām un nogalinātām GULAG nāves nometnēs, un vairāk nekā 151 000 kapsētām, dažādām vietām uz kartes.

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi timenote veidotāji aicina atcerēties savus senčus un, ievietojot ziņas par viņiem enciklopēdijā, no katra konkrēta likteņstāsta veidot kopīgu nācijas vēsturi. Šajā darbā piedalīties aicinātas privātpersonas, iestādes, organizācijas un sabiedriskas organizācijas, jo arī iestādēm un organizācijām ir sava vēsture.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    ^^—^^ 23.10.2018, 09:05:54

    Ļoti atbalstāma ideja. Paldies tās autoriem. Ja izdosies - noteikti aiziešu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: