Pagājušajā nedēļā tikai atzīmēta Pasaules redzes diena, kas ik gadu ir otrajā oktobra ceturtdienā. Atzīmējot Pasaules redzes dienu, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca informē, ka slimnīcā darbu ir uzsākuši divi jauni, operējoši oftalmologi.

Pasaules redzes dienu atzīmē, lai veicinātu sabiedrībā izpratni par to, ka redzei ir jāvelta īpašas rūpes, regulāri apmeklējot redzes aprūpes speciālistus ne tikai saslimšanu gadījumā, bet arī profilakses nolūkos.

Oftalmologi Mārtiņš Ābelītis un Kaspars Ozols sarunā atklāja, ka savas darba gaitas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā uzsāka jau rezidentūras laikā, kad slimnīcas vadība uzrunāja ārstus, piedāvājot labus darba apstākļus ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanai, kā arī izaugsmes iespējas, attīstot jaunus pakalpojumus.

Mārtiņš Ābelītis ir oftalmologs, kurš specializējies kataraktas operācijās, veic intravitreālās injekcijas, kā arī ambulatori pieņem pacientus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Katarakta ir acs caurspīdīgās lēcas apduļķošanās. Ja izveidojusies katarakta, lēca sabiezē un kļūst duļķaina, rezultātā gaismas stari nenonāk līdz tīklenes redzes receptoriem. Katarakta ir viens no redzes pasliktināšanās cēloņiem, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem, bet tā ir ārstējama. Savukārt intravitreālās injekcijas mūsdienās uzskatāmas par tīklenes slimību – tādu kā senilas makulas deģenerācijas, diabētiskas makulopātijas, tīklenes vēnas oklūzijas u. c. – ārstēšanas pamatmetodi. Dr. Ābelītis informē, ka intravitreālās injekcijas pacientiem tiek veiktas 1 reizi mēnesī (3 mēnešus) un tad izvērtē turpmāko ārstēšanas metodiku – turpināt injekciju ievadīšanu vai pēc indikācijām veikt profilaktisko novērošanu.

Savukārt Kaspars Ozols ir oftalmologs, kurš specializējas glaukomas operāciju veikšanā. Glaukoma ir progresējoša acs saslimšana, kas rada izmaiņas redzes nervā, ar sekojošām izmaiņām redzes laukā. Visbiežākais saslimšanas simptoms ir paaugstināts acu spiediens. Ja ģimenē ir pieredzēta šī saslimšana, tad ārsts rekomendē ģimenes locekļiem regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes, jo pastāv iespējamība pārmantot šo slimību. Pēc ārsta norādījuma, glaukomu ārstē ar medikamentiem vai veicot operāciju. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā iespējams veikt izmeklējumu, kas ļauj prognozēt slimības gaitu, līdz ar to var izvērtēt, vai operācija ir nepieciešamā ārstēšanas metode konkrētajam pacientam. Dr. Ozols pacientiem veiks glaukomas operācijas, viņš veic intravitreālās injekcijas, kā arī ambulatori pieņem bērnus no sešu gadu vecuma; jāatzīmē, ka pēc kabineta aprīkošanas tiks pieņemti visu vecumu bērni.

Ārsti uzsver, ka īpaša gatavošanās operācijām nav nepieciešama, vizītes laikā pirms operācijas tiek izskaidroti visi soļi operācijai un aprūpei pēc tās. Pēc operācijas, vienojoties ar ārstu, tiek norunāta arī pēcoperācijas vizīte. Oftalmologi pieņem pacientus arī akūtos gadījumos, taču informējam, ka pacientiem, kuru dzīvība vai redze nav apdraudēta, gaidīšanas laiks var sasniegt vairākas stundas. Pacientiem iespējams saņemt ambulatoru palīdzību arī sestdienās un svētdienās no plkst. 9.00 līdz 10.00.

Dr. Ābelītis un dr. Ozols aicina rūpēties par savu redzi un regulāri veikt profilaktiskās redzes pārbaudes, jo, savlaicīgi konstatējot redzes traucējumus, 85% gadījumu tie ir novēršami un ārstējami. Cilvēkiem vecumā līdz 60 gadiem redzes pārbaudes būtu nepieciešamas vienu reizi divos gados, savukārt pēc 60 gadu vecuma oftalomogi rekomendē veikt redzes pārbaudi ik gadu.

Neskaitot minētos pakalpojumus un izmeklējumus, oftalmologi veic arī tādus izmeklējumus kā optiskās koherences tomogrāfija (OCT) un perimetrija. OCT ir mūsdienīga medicīniskās diagnostikas metode, ar kuru var veikt acs audu šķērsgriezuma analīzi ar augstu izšķirtspēju, iegūstot tūlītējas tīklenes, redzes nerva, radzenes, priekšējās kameras kakta šķērsgriezuma analīzi, kā arī ir iespējams veikt tīklenes fotodokumentēšanu. OCT diagnosticē strukturālos redzes nerva bojājumus, bet ar redzes lauka palīdzību konstatē funkcionālos bojājumus, tādēļ datorizētā perimetrija ir būtiska glaukomas diagnostikā, progresēšanas izvērtēšanā un terapijas efektivitātes novērtēšanā.

Jau kopš 2014. gada Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā darbojas Kurzemes acu centrs, kurā ir piesaistīti jauni oftalmologi un iegādātas medicīniskās iekārtas, lai attīstītu acu slimību ārstēšanu Kurzemē. Līdz ar jaunu oftalmologu piesaisti ir mazinājies gaidīšanas laiks uz valsts apmaksātiem oftalmoloģijas pakalpojumiem. Jau iepriekš minēts, ka ir izdevies samazināt gaidīšanas laiku uz valsts apmaksātām kataraktas operācijām no trīs uz diviem gadiem, savukārt gada laikā izdevies samazināt gaidīšanas laiku uz oftalmologu konsultācijām vidēji par trim mēnešiem. Šobrīd pie jaunajiem oftalmologiem konsultācija pieejama mēneša laika.

Valsts apmaksātām vai maksas operācijām un citiem izmeklējumiem pie dr. Ābelīša un dr. Ozola, kā arī uz ambulatoro pieņemšanu iespējams pieteikties, zvanot uz reģistratūru pa tālruni 63624665, vai arī klātienē.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Elviss22 18.10.2018, 09:32:29

    Kādēļ nav minēts cik tās intravitreālās injekcijas maksā un kādēļ tās nav iekļautas valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā.

  • -1
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 18.10.2018, 10:45:55

    Labdien!
    Informējam, ka visu sniegto pakalpojumu cenas ir brīvi apskatāmas gan Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas mājas lapā sadaļā “PAKALPOJUMU CENRĀDIS”, gan drukātā formātā uzņemšanas nodaļā un reģistratūrā (pie sienas pievienota šķirstāma informācija). Intravitreālās injekcijas cena ir 160 eiro vienai acij.
    Latvijas Republikas Veselības ministrija nosaka, kuri ir valsts apmaksāti un kuri nav valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi. Intravireālās injekcijas nav valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sarakstā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: