Teātra namā Jūras vārti aprīlī paredzēti dažādi pasākumi, tostarp Rīgas Krievu teātra izrāde Bīstamais pagrieziens, Ralfa Eilanda un Ventspils bigbenda koncertprogramma I Feel Good un Latvijas Nacionālā teātra izrāde Cilvēki, lietas un vietas.

Rīgas Krievu teātra izrāde Bīstamais pagrieziens

Izrāde notiks 27. aprīlī, plkst. 19. Režisors – Sergejs Golomazovs.

Lugas „Bīstamais pagrieziens” notikumi sākas Anglijas ārpilsētas mājas mājīgajā salonā, kur laulāts pāris gatavojas uzņemt viesus. Varētu šķist, ka gaidāms mierīgs vakars, taču sapņus par patīkamo atpūtu iznīcina neparedzamu notikumu lavīna: negaidītas atklāsmes un noslēpumu nākšana gaismā apgriež varoņu dzīvi kājām gaisā. Bet viss taču sākās no nejaušas piezīmes…

Jevgeņijs Korņevs, atveido Roberta lomu: izrāde ir par cilvēkiem, par mums pašiem, un tas vienmēr ir interesanti

Džona Bointona Prīstlija luga Bīstamais pagrieziens, ko Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī iestudējis režisors Sergejs Golomazovs, ir detektīvdrāma par meliem.

– Jā, tā ir detektīvdrāma, bet līdztekus drāmas elementiem ir tiešām interesants detektīvs. Tas ir stāsts par to, kas notiek, kad cilvēkiem ir noslēpumi vienam no otra, kad viņi saistībā ar savām jūtām un citām lietām nav pilnībā atklāti jau no paša sākuma. Šajā izrādē ir parādīts, ar ko šāda situācija var beigties. Tostarp iespējams arī pats skumjākais iznākums. Izrāde parāda, kas notiek, kad cilvēki dzīvo ar šiem noslēpumiem un tie sāk pamazām atklāties.

Luga publiskajā telpā tiek dēvēta par sarežģītu. Vai arī jums tā šķiet?

– Nē, es tā neteiktu. Detektīvstāsta notikumi izrādē atklājas pamazām, nav tā, ka viss ir skaidrs uzreiz, bet, no otras puses – ir diezgan skaidri saprotams, kurš un kāpēc rīkojas tieši tā, kurš un kāpēc reaģē tieši tā. Visu izrādes tēlu nodomi, manuprāt, ir pietiekami skaidri, bet vienlaikus viss atklājas pakāpeniski, kā jau īstā detektīvā.

Jūs izrādē atveidojat galveno – Roberta – lomu. Kāds ir šis cilvēks?

– Šis cilvēks pirmām kārtām ir nelaimīgs. Tāpēc ka viņš noteiktu apstākļu dēļ ir spiests slēpt savas patiesās sajūtas. Viņš nemelo, bet arī neatklāj patiesību. Kādu laiku viņš piever uz to acis, bet brīdī, kad izlemj, ka tam jāliek punkts, tas beidzas, teiksim tā, ne visai labi.

Tātad izrāde noteikti patiks detektīva cienītājiem?

– Jā, kā jau minēju, tas, pirmkārt, ir tiešām interesants detektīvs. Otrkārt, izrādē būs redzamas tādas tipiskas cilvēku attiecības. Un diemžēl daudzi tajās atpazīs savas attiecības ar kādu no tuvajiem cilvēkiem. Izrāde ir par cilvēkiem, par visiem mums, un katrs tajā varēs ieraudzīt kaut ko sev pazīstamu. Man šķiet, tas vienmēr ir interesanti.

Izrādē smēķē!

 

Ralfa Eilanda un Ventspils bigbenda koncertprogramma I Feel Good

5. aprīlī plkst. 19 teātra namā “Jūras vārti” kopā ar Ventspils bigbendu muzicēs dziedātājs Ralfs Eilands. Koncertprogrammā “I Feel Good” izskanēs mūziķu James Brown un Bob Marley, kā arī grupas “Earth Wind and Fire” skaņdarbi.

Ralfs Eilands, dziedātājs: mērķis ir likt cilvēkiem priecāties

Vai esat kādreiz uzstājies kopā ar Ventspils bigbendu?

– Nē, šī būs pirmā reize, kad sadarbojamies.

Kā vērtējat šo sadarbību?

– Lai arī pats ar bigbendu vēl mēģinājumu telpās neesmu ticies, koncerta programma ir krāšņa, lielmeistaru hitu pārpilna, tādēļ sadarbība jau sākusies uz labas nots.

Koncertā izskanēs Džeimsa Brauna, Boba Mārlija un grupas Earth, Wind & Fire skaņdarbi. Vai jums ir tuva šī mūzika?

– Jā, šī mūzika ir tā, kuru es pats visvairāk klausos. Fanks, regejs – tie ir žanri, kas man ļoti tīk un izskan manā pleijerī katru dienu. Būs interesanti dzirdēt, kā bigbends spēlē Sun Is Shining no Boba Mārlija, bet It’s a Man’s, Man’s, Man’s World un September no Džeimsa Brauna, kā arī Earth, Wind & Fire jau ir klasika, kas reizi mūžā, iespējams, izskan katra bigbenda izpildījumā.

Vai ir kāds vēstījums, ko līdz ar šo koncertprogrammu vēlaties nodot skatītājiem?

– Ar to saskaršos mēģinājumā, tad sapratīšu, ko tieši gribēšu skatītājiem pateikt. Pagaidām, skatoties, kā tas viss ir salikts uz papīra, – programmas mērķis ir likt cilvēkiem priecāties, aizmirst ikdienas rūpes un sajusties labi pēc garajām darba dienām.

Koncertprogrammas nosaukums ir I Feel Good jeb tulkojumā Es jūtos labi. Kuras ir tās lietas, kas jums dzīvē liek justies labi?

– Es jūtos labi muzicējot, klausoties mūziku, tas ir mans darbs un prieks. Caur to vienmēr cenšos ļaut sajusties labi arī klausītājiem!

 

Latvijas Nacionālā teātra izrāde Cilvēki, lietas un vietas

Izrāde notiks 10. aprīlī, plkst. 19. Režisors – Valters Sīlis.

Smeldzīga drāma par jaunas sievietes attiecībām ar sevi un pasauli.

Maija Doveika, aktrise, izrādē atveido Emmas lomu: tas ir spēcīgs iestudējums, kas uzdod ļoti būtiskus jautājumus par attiecībām, ģimeni, līdzcilvēkiem un cilvēka vērtību

Izrāde tapusi pēc mūsdienu britu autora Dankana Makmilana lugas. Par ko tā ir?

– Tā kā izrādes stāsts ir nedaudz līdzīgs detektīvam, negribas atklāt skatītājam galvenos sižeta pavērsienus. Iestudējuma sākumā mēs redzam aktrisi, kuras atkarību dēļ ir jāpārtrauc izrāde. Tā rezultātā viņa ir spiesta pamest darbu teātrī, lai ārstētos rehabilitācijas centrā. Sižeta gaitā redzami notikumi rehabilitācijas centrā, kas nereti atklājas caur galvenās varones sarežģīto personību gan attiecībā pret sevi, gan apkārtējiem.

Kāda ir jūsu atveidotā Emma?

– Emma ir sarežģīta meitene, kura izrādes sākumā šķiet vienlaikus ļoti inteliģenta, bet arī agresīva, apmaldījusies un nikna uz apkārtējo pasauli. Tomēr sižeta gaitā atklājas iemesli viņas uzvedībai un emocijām – ka atkarība no narkotikām slēpj katram cilvēkam saprotamas un pazīstamas problēmas.

Kāds bija šīs lomas sagatavošanas process?

– Izrādes sagatavošanas procesā mēs, radošā komanda, devāmies uz rehabilitācijas centru, kurā iepazināmies ar tā saucamo Minesotas ārstniecības programmu. Šajā procesā mums kļuva skaidrāka atkarību psiholoģiskā izcelsme, kā arī tas, kāda palīdzība tiek sniegta cilvēkiem ar atkarībām. Tāpat es skatījos atsevišķas filmas par šo tēmu – gan filmu par Eimiju Vainhausu, gan dokumentālās filmas, kas uzņemtas rehabilitācijas centros. Tēls radās, liekot kopā fizisko un emocionālo sajūtu. Šis man bija ļoti smags darbs, tāpat kā izrāde man ir ļoti sarežģīta.

Sociālajos tīklos saistībā ar šo izrādi lasīju kādu atsauksmi, ka ir būtiski ne tikai redzēt izrādi, bet arī saprast. Kas, jūsuprāt, ir būtiskākais, kas šajā izrādē jāsaprot?

– Izrādei vienmēr ir vēstījums, un šajā izrādē tā ir spēja ieskatīties cilvēka rīcības motīvos un cēloņos. Nenosodīt kādu, kas nokļuvis atkarībā, jo, saskatot tās cēloņus, ir iespējams ieraudzīt kopīgo problēmu izcelsmē. Izrāde Cilvēki, lietas un vietas noteikti ir jāredz, jo stāsts ir spraigs, interesants, uzrakstīts ļoti labā valodā un ar negaidītām beigām. Esmu pārliecināta, ka Cilvēki, lietas un vietas ir jāredz, neskatoties uz to, ka izrādes sākumā šķiet, ka stāsts ir par kādu atkarīgo, kas nevar būt aktuāls no atkarībām brīvajiem, bet izrādes beigās kļūst skaidrs, ka stāsts ir par katru no mums. Izrāde ir ļoti saviļņojoša. Tas ir spēcīgs iestudējums, kas uzdod ļoti būtiskus jautājumus par attiecībām, ģimeni, līdzcilvēkiem un cilvēka vērtību.

Izrādē smēķē un izmanto stroboskopu!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: