Livonijas ordeņa pils galerijās skatāma Latvijas Lielo pilsētu asociācijas un Spānijas Karalistes vēstniecības Latvijā piedāvātā divu gleznotāju Luisa Havjera Gaijas un Blankas Muņozas de Baienas ceļojošā izstāde „Ceļojuma piezīmes”.

   

Izstāde apceļo Latvijas lielākās pilsētas - Rīgu, Jūrmalu, Daugavpili, Liepāju, Valmieru, Jelgavu, Jēkabpili, Rēzekni un arī Ventspili.


Gleznās atainoti poētiskā akadēmiskā glezniecības un zīmējuma manierē radīti Romas un Venēcijas pilsētvides skati. Darbi uzrunā ar savu īpašo stāstījuma manieri, antīko tēlu alegorijām un īpaši patiks tiem, kurus saista klasiskas vērtības. Izstādei izdots arī katalogs, ar kuru var iepazīties izstādes norises laikā.


No izstādes kuratora Havjera Aguado (Dr.hist., Mākslas mantojuma padomnieks) ievada izstādes katalogam: ”Kopā ar romiešu kaisli viena no lietām, kas visvairāk piesaista uzmanību Luisa un Blankas darbos, ir darbs, detaļas, mazo lietu grandiozitāte. Lai cik spēkpilna arī nebūtu iedvesma, viss tiek panākts tikai ar daudzu stundu ziedošanos darbam.


Zīmējums vairs nav tikai kontūra, figūra vai melnbalts attēls, kā to ir definējusi Akadēmija, tas nav tikai gara kaisles īpašību uzskaitījums vai priekšmeta attēls, tā nav tikai ogle un pastelis, kas ataino tēlu uz papīra, eņģeļi un pieradināti ūdeņi, struktūras un drupas, spartieši vai spārnoti lauvas, upes dievības vai maskētas ainavas, tas nav tikai apraksts un analīze, tilpuma un perspektīvas spēles, kas izceļas Luisa darbos, ne arī zīmīgais mistiskais fons Blankas zīmējumos, kas ir alegoriju un atsauču pilni uz klasisko senatni. Tas ir kas vairāk. Tas ir kas intelektuāls, ko mums vēsta viņu darbi.”

Livonijas ordeņa pils bagātīgajā vidē šie darbi nepazūd, jo tiem ir savi, īpašie stāsti par galerijām, arkām un marmora eņģeļiem. Ventspils muzejam šis jau ir otrais sadarbības gads ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju un Spānijas Karalistes vēstniecību Latvijā, pērn, arī jūnijā muzejā tika atklāta gleznotājas Marijas Domingo Lopesas personālizstāde ar nosacītu jūras tematiku „Iznirstot”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: