Ventspilī nekustamo īpašumu tirgus ir nedaudz saaktivizējies, bet īpašumu cenas ir pieaugušas par aptuveni 5% salīdzinot ar situāciju gada sākumā.

SIA Latio Ventspils nodaļas nekustamo īpašumu vērtētājs Inguss Salmiņš informē, ka tirgus aktivitāte uz vasaru ir nedaudz palielinājusies. Tā tas tradicionāli notiek katru gadu, izņemot pagājušā gada vasaru, kad bija krīzes kulminācija.

Cenas aug neskatoties uz to, ka Ventspilī piedāvājums ir daudz lielāks nekā pieprasījums. Tomēr, Salmiņš, aptuveni 5% lielo cenu paaugstinājumu, vērtē kā nenozīmīgu, drīzāk to var nosaukt par cenu stabilizēšanos. Uz 10 000 latu vērtu dzīvokli tie ir aptuveni 500 lati, kas nav nekas liels. 3% līdz 5% liels cenu kāpums ir vērojams visā Latvijā.

Šobrīd mājokļu cenas ir 2004. gada beigu, 2005. gada sākuma līmenī. Iespējams, tuvākajā laikā tās varētu atgriezties 2006.gada līmenī, ja vien ekonomikā nenotiks jauni satricinājumi, piemēram, pieņemot nākamā gada valsts budžetu. Speciālisti uzskata, ka tādā gadījumā, cenām vēl būtu kur kristies.

Ventspilī divistabu dzīvokli vidējā stāvoklī patlaban var iegādāties par 10 līdz 12 tūkstošiem latu. Tomēr šobrīd lielāka interese ir par labiem un izremontētiem dzīvokļiem, kādu pilsētā nav daudz. Izremontētu dzīvokli pircējam ir iegādāties izdevīgāk, nekā pēc tam pašam taisīt remontu, kas joprojām ir dārgi. Tai pašā laikā ir iespēja atrast arī ļoti lētus neremontētus dzīvokļus, piemēram, Pārventā šādu dzīvokli var iegādāties par pieciem tūkstošiem latu.

Daudzi salīdzina, ka Ventspilī dažu tipu dzīvokļi ir dārgāki nekā Liepājā. Taču tam ir objektīvi iemesli. Liepājā Staļina mūra mājas un ķieģeļu mājas jeb Hruščovkas vairāk atrodas pilsētas nomalēs, kamēr Ventspilī – centrā. Nekustamo īpašumu speciālisti gan vērtē, ka pie mums Staļina mājās dzīvokļu cenas ir neadekvāti uzskrūvētas. Joprojām tiek prasīti 45 līdz 55 tūkstoši latu. Tāpat Liepājā ir arī pilnīgi jaunu dzīvokļu piedāvājums, kamēr Ventspilī tādu nav vispār. Tādēļ Liepājā veci dzīvokļi netiek vērtēti tik augstu kā mūsu pilsētā.

Tomēr visumā Liepājā nekustamo īpašumu cenas turas nedaudz augstākā līmenī, it īpaši zeme. Ventspilī ir teritorijas, kur zemes gabalus var atrast par 5 līdz 6 latiem kvadrātmetrā, kas ir stipri zemas cenas. Mūsu kaimiņpilsētā tas būtu neiespējami.

Arvien biežāk dzīvokļi nonāk arī izsolēs. Bankas piespiež īpašniekus savus mājokļus izlikt izsolē, lai viņi varētu dzēst kredīta summu. Tāpat tie ir jau banku pārņemtie īpašumi no kredītu apmaksāt nespējīgajiem.

Gada sākumā, janvārī rakstījām, ka Ventspils pusē nekustamo īpašumu darījumi samazinājušies dramatiski – pat par 70% un vairāk. Savukārt māju un dzīvokļu cenas bija sarukušas par aptuveni 30%, salīdzinot ar situāciju 2008.gadā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: