Festivāla "Sensus" spožākais muzikālais notikums, kurā Latvijas festivāla orķestra sastāvā kopā ar vadošajiem Latvijas mūziķiem muzicēs visi festivāla viesmākslinieki. Pie orķestra diriģenta pults stāsies Latvijā iemīļotais un starptautiski atzītais diriģents Karels Marks Šišons.

Ints Dālderis, koncertaģentūras Laba mūzika mākslinieciskais vadītājs: man likās nozīmīgi, lai koncertu, kurā būs tiešām izcili viesi, izdotos atvest arī uz Ventspili

Koncerts izskanēs klasiskās mūzikas festivāla Sensus ietvaros. Pastāstiet nedaudz vairāk par festivāla ideju.

– Festivāla ideja radās, kad Liepājā atklājām Lielo dzintaru. Vienā no atklāšanas koncertiem piedalījās mans draugs ar saviem kolēģiem no Berlīnes filharmonijas. Viņu ansambli – stīgu kvintetu – man gribētos dēvēt par pasaules mūziķu izlasi. Mums radās ideja, ka vajadzētu sarīkot festivālu vasarā; pusotrs gads pagājis, un šis laiks ir pienācis. Kad domājām par festivāla organizēšanu, man kā zināmā mērā Ventspils izcelsmes cilvēkam ļoti gribējās, lai viens no koncertiem, protams, notiek arī Ventspilī. Pats esmu strādājis Ventspils Mūzikas vidusskolā, mans tēvs tur savulaik ir mācījies, un daudz radu nāk no šīs puses, tādēļ man Ventspils vienmēr ir šķitusi ļoti svarīga. Tāpēc man likās nozīmīgi, lai koncertu, kurā būs tiešām izcili viesi, izdotos atvest arī uz Ventspili. Festivāls sastāv no vairākiem koncertiem, kuri tiks atskaņoti dažādās pilsētās. Tostarp būs gan simfoniskie, gan kamermūzikas koncerti. Ventspilī būs lielais simfoniskais koncerts. Tas būs 14. jūlijā teātra namā Jūras vārti.

Ko tieši dzirdēsim koncertā Ventspilī?

– Ventspilī izskanēs simfoniskās mūzikas koncerts Rožu kavalieris. To sniegs mūsu viesmākslinieki, kas ir no Eiropas labākajiem simfoniskajiem orķestriem, un viņiem pievienosies arī labākie Latvijas mūziķi, kopā veidojot tiešām izcilu orķestri. Tas būs unikāls projekta orķestris. Un, protams, – pie diriģenta pults būs Karels Marks Šišons, kas ir mūsu izcilās dziedātājas Elīnas Garančas dzīvesbiedrs un bijis mūsu Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents vairākus gadus, bet šobrīd strādā daudzos tiešām izcilos pasaules operteātros. Par to, ka viņš būs pie diriģents pults, man ir liels prieks, jo viņš sen nav diriģējis simfonisku programmu Latvijā. Kad es strādāju Rīgā, Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, viņš bija ļoti iemīļots diriģents.

Solists būs Sergejs Krilovs – Itālijā dzīvojošs krievu vijolnieks, un viņš spēlēs Pētera Čaikovska Vijoļkoncertu, kas ir viens no atpazīstamākajiem skaņdarbiem šajā žanrā – vijolei ar simfonisko orķestri. Tā ir viena no šī skaņdarba labākajām interpretācijām pasaulē, viņš uzstājas kopā ar vislabākajiem orķestriem vislabākajās zālēs. Tāpēc man šķiet, ka šis varētu būt īpašs notikums Latvijai. Repertuārā būs pārsvarā krievu mūzika, bet noslēdzošais būs Riharda Štrausa Rožu kavalieris – svīta no operas. Šī opera pašlaik pasaulē tiek daudz spēlēta, bet šajā gadījumā tā būs instrumentāla mūzika – valša svīta.

Ja kāds ventspilnieks svārstās – doties uz šo koncertu vai ne, ko jūs viņam teiktu?

– Domāju, ka šis būs koncerts ar ļoti vasarīgu programmu, ļoti piemērots šim gadalaikam, kad viss apkārt zied un zaļo, un tai pat laikā mēs pēc pludmales vakarā varam aiziet uz koncertu, kurā gūstam patiesu muzikālu baudījumu. Vēlreiz uzsvēršu, ka mākslinieku sastāvs šajā gadījumā ir pilnīgi unikāls, tāds, kādu mums vēl nav izdevies dzirdēt un kādu laiku arī neizdosies. Ja nu vienīgi – jāgaida, kad Ventspilī būs uzbūvēta koncertzāle, kas noteikti pavērs vairāk iespēju.

Koncerts notiks Teātra namā ''Jūras vārti'' 14. jūlijā plkst. 19.00

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Pilsēta 25.05.2017, 15:13:01

    Kā ierasts Ventspilī pustukša zāle.

  • 0
    KRX 11.07.2017, 13:10:30

    Tāpēc, ka "'mīļajam ventiņam" neinteresē nekas vairāk par Čīčiem un Ričiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: