Lai no pazemes ņemtais un dzeramā ūdens atdzelzošanas stacijā attīrītais ūdens nezaudētu savu kvalitāti ceļā pie patērētājiem, būtiska nozīme ir sakārtotai tīklu sistēmai, tādēļ Ventspilī jau turpat 15 gadu garumā tiek apgūti Eiropas Savienības fondu līdzekļi un īstenots ūdenssaimniecības attīstības projekts vairākās kārtās.

Tā ietvaros ir izbūvēti jauni un rekonstruēti liela daļa veco un savu laiku nokalpojušo ūdensvada tīklu. Lai ūdens nezaudētu savas labās īpašības, nonākot līdz ūdens krānam, nozīmīga loma ir arī namu iekšējo sistēmu stāvoklim, par ko ir atbildīgi namu īpašnieki vai apsaimniekotāji.

Krāna ūdens vienmēr ir svaigs, jo tajā nepārtraukti notiek plūsma. Piemēram, nopērkot ūdeni pudelē, nekad nevaram būt droši, vai tas veikalā nav nostāvējis ilgu laiku. Jāsaprot, ka ūdens tik ilgi nevar nostāvēt bez dezinfekcijas vai citas ķīmiskas apstrādes. Turklāt ūdens veikalā galvenokārt tiek pārdots plastmasas traukos, tādējādi pēc ilgāka laika tajā var nokļūt plastmasas daļiņas. Šobrīd vēl nav pārliecinošu pētījumu, ka plastmasas trauki ir pilnīgi nekaitīgi veselībai. Nevar nepieminēt arī to, ka krāna ūdens ir daudz lētāks nekā ūdens pudelēs un tam ir izcilas garšas īpašības. Ja Ventspils ūdeni pildītu pudelēs un pārdotu veikalā, tad viens litrs maksātu tikai 0,0007 eiro.

Ventspils centralizētās sistēmas ūdens kvalitāte tiek regulāri pārbaudīta laboratorijā, kā arī regulāri tiek veikts auditormonitorings, ko veic Veselības inspekcija. Ventspils centralizētā ūdens analīžu rezultāti kopš 2005. gada, kad tika uzbūvēta dzeramā ūdens atdzelzošanas stacija, ir nemainīgi augsti, tie pat ir būtiski labāki par pieļaujamajām normām.

Ventspils ūdens kvalitāti novērtē pilsētas iedzīvotāji, kuri ik gadu veiktajās aptaujās norāda to, ka ikdienā izvēlas dzert ūdeni no krāna – to apliecinājuši 83% no aptaujātajiem pilsētas iedzīvotājiem, un šis skaits ar katru gadu pieaug. Lielākā daļa ventspilnieku – 96,3% – aptaujās ir norādījuši, ka ir apmierināti ar ŪDEKAS piegādātā ūdens kvalitāti, jo viņi ir pārliecinājušies, ka centralizētās sistēmas ūdens ir tīrs, kvalitatīvs, gards un atbilstošs lietošanai uzturā.

Laikā no 2003. gada līdz 2016. gadam ūdenssaimniecības attīstībai Ventspilī ir piesaistītas investīcijas vairāk nekā 82 milj. eiro apmērā, t.sk. pašvaldības SIA ŪDEKA līdzfinansējums – 26,6 milj. eiro. Kā rezultātā šobrīd 98,3 % Ventspils iedzīvotāju nodrošināta ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamība, bet, īstenojot projekta VI kārtu, pakalpojumu pieejamība palielināsies līdz 98,5% no Ventspils pilsētas iedzīvotāju skaita. Ventspils pilsētā īstenoto investīciju projektu rezultātā ir maksimāli izmantotas Eiropas Savienības fondu programmu sniegtās iespējas un finansējuma piesaiste Ūdenssaimniecības direktīvu prasību izpildei, kas Latvijā bija jāievieš noteiktā laika periodā. Ja nebūtu piesaistīts Eiropas Savienības finansējums un šie projekti netiktu veiksmīgi realizēti, tad direktīvu prasību ieviešanai būtu nepieciešami ievērojami kredītresursi, kas palielinātu ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu vairākas reizes. Racionāli veiktās investīcijas Ventspils ūdenssaimniecības attīstībā ļāvušas samazināt ūdens tehnoloģiskos zudumus un energoresursu izmaksas, uzlabot tehnoloģiskos procesus, kas savukārt devis iespēju jau vairākus gadus saglabāt esošo tarifu, kurš nav mainījies kopš 2009. gada.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    kiks 26.05.2017, 09:29:47

    Te nu var redzēt, ka Ūdekas rakstnieks neko nesaprot no pudeļu ūdens un vēl mazāk par apstākļiem kā var plastmasas daļiņas no pudelēm iekļūt ūdenī.

  • 0
    Novadnieks 28.05.2017, 19:08:55

    Nu tāds super ūdens var būt tikai Aivara impērijā.Ko mēs bez viņa darīsim?Vajadzētu sākt trennēties gaudot,kā to dara Ziemeļkorejā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: