No 10. maija teātra nama "Jūras vārti" mazajā izstāžu zālē būs skatāma igauņu mākslinieka Tarmo Roosimölder personālizstāde "HERE".

Baiba Morkāne, galerijas Bastejs vadītāja: darbos parādās pasaule, kurā mākslinieks dzīvo

Pastāstiet mazliet vairāk par šo igauņu mākslinieku!

– Mums ir ilgstoša sadarbība ar igauņu māksliniekiem. Tarmo pirmā izstāde bija pirms pieciem gadiem. Viņš ir diezgan liels savdabis, savā laikā studējis ģeoloģiju, tāpēc galvenokārt glezno dabu un cilvēkus. Viņš glezno jūru, kokus, kalnus. Tas viss vairāk vai mazāk sasaucas ar vietu, kur viņš dzīvo – jūras krastā aptuveni 30 kilometrus no Tallinas uz Latvijas pusi. Tur ir dabas parks ar ļoti interesantu stāvkrastu. Tāda ainava, kāda ir apkārt viņa mājai, – tāda tā arī parādās viņa gleznās. Šī māksla ir it kā pavisam vienkārša, bet tai pašā laikā darbos parādās ļoti smalki izgleznojumi. Mākslinieks ir attīstījis savu glezniecības tehniku – viņš klāj krāsu vairākas reizes, līdz pat astoņām kārtām, līdz panāk caurspīdīgumu, kas ir viņa darbos. Faktiski darbos parādās pasaule, kurā mākslinieks dzīvo. Viņš ir zināmā mērā varbūt naivists, bet – tā ir viņa pasaule.

Var ieskatīties pasaulē igauņa acīm.

– Jā, un tā ir diezgan atturīga, varbūt pat skarba. Tāda, kādi ir igauņi.

Minējāt, ka sadarbojaties arī ar citiem igauņu māksliniekiem. Vai visiem ir kas vienojošs?

– Jā, viņu glezniecība ir mazliet citāda. Savā laikā igauņi bija ļoti pazīstami tieši ar savu grafiku. Bet igauņi noteikti atšķiras no latviešiem, arī mākslā. Tas ir jāredz. Tarmo būs arī izstāde Briselē un Maltā, viņš ir diezgan aizņemts un darbīgs cilvēks. Viņš glezno arī uz masīviem ozolkoka dēļiem. Ventspilī būs skatāmas gleznas, tostarp arī daži darbi no iepriekšējās izstādes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: