Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī otrdien, 4.oktobrī plkst.17:30 zoologs un Dabas aizsardzības pārvaldes eksperts Vilnis Skuja iepazīstinās interesentus ar gudrā un tīrīgā dzīvnieka āpša paradumiem.

Āpsis ir viegli atpazīstams un izskatīgs dzīvnieks. Turklāt āpšu purnu svītras ir katram zvēram atšķirīgas. Specifiskais balti melnais galvas krāsojums, iespējams, ir brīdinājums citām sugām netuvoties. Āpsis ir visēdājs līdzīgi kā lācis un viņam ir labi attīstīta oža. Toties dzirde ir mazattīstīta, un arī redze ir vāja, priekšmetus tas pilnvērtīgi spēj izšķirt tikai dažu desmitu soļu attālumā. To, kā āpsis būvē mājokļus, arī vērts uzzināt, - tie ir pamatīgi un tajos mēdz dzīvot pat vairākas viena klana paaudzes. Alas mēdz kalpot vairākas desmitgades, varbūt pat gadsimtus. Viena no iespaidīgākajām alām Eiropā bijusi ar 50 ieejām un kopējais alu garums bija 800 metru.

Kārtīgi iepazīties ar Gada dzīvnieku varēs izglītojošā programmā Āpšu dienas pilī, kurām var jau pieteikties pa tālr.29590093 (muzeja pedagogs Ilva Buntika).

Ieeja uz lekciju- EUR 1,10

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -5
    Ventiņheiteris 28.09.2016, 17:57:36

    Vai šo pasākumu apmeklēs arī Vergpils pats galvenais āpsis? Šim āpsim jau arī ir pamatīgs miteklis un klans. Krāsojums gan ir košāks, bet tas laikam saistīts ar ekosistēmu, kur viņš dzīvo...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: