Izstādē Dzērienu etiķetes Ventspilī, 19.gs. beigas eksponētas dzērienu etiķešu kopijas no Kuldīgas novada muzeja krājuma un dzērienu pudeles no Ventspils muzeja krājuma.

Šajā izstādē no 19.gs. beigu tipogrāfa N.Jevlampjeva savāktā un pārsteidzošā kārtā saglabātā viņa iespieddarbu albuma „Muster – Buch Nie. Jewlampjew’s Druckerei” atlasītas tikai tās etiķetes, kas saistītas ar Ventspili 19.gs. beigās - 20.gs. sākumam. N.Jevlampjeva spiestuves paraugu grāmatā ir 96 lapas, kurās ielīmēta 501 etiķete. Etiķetes tika iespiestas dažādiem ražojumiem: alum, minerālūdenim, degvīnam, liķieriem, šokolādei, arī adatām un ziepēm. Albumā esošās etiķetes iespiestas 19.gadsimta beigās, tās pamatā darinātas Kuldīgas, Ventspils, Talsu, kā arī mazāku apdzīvoto vietu “stipro dzērienu” ražotajai produkcijai.

Visas šīs etiķetes atspoguļo alkoholisko dzērienu ražotāju bagātīgo fantāziju spēcīgas konkurences apstākļos, kas 19.gs. pastāvēja līdz pat 1895.g., kad Krievijas impērijā budžeta papildināšanai ieviesa alkohola tirdzniecības valsts monopolu un privāta stipro dzērienu ražošana mazumtirdzniecībai tika pārtraukta. Līdz ar to nozīmi zaudēja reklāma, arī etiķetēs atspoguļotais spožums. Ja nebūtu saglabājusies neparastā N.Jevlampjeva kolekcija, priekšstats par to, kā tad ražotāji pievilināja “stipro dzērienu” cienītājus Kurzemē, tajā skaitā arī Ventspilī, būtu stipri nepilnīgs… (No A.Vijupa ievadteksta izstādei).

Izstāde apskatāma Livonijas ordeņa pils 3.stāvā, mazajā izstāžu zālē līdz decembrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: