1. un 2. oktobrī Lībiešu kultūras dienu pasākumi norisināsies Ventspils Galvenajā bibliotēkā, Livonijas ordeņa pilī un Piejūras brīvdabas muzejā.

„Lībiešu kultūras dienas Ventspilī 2016” mērķis ir lībiešu valodas un kultūras kā Kurzemes kultūrvēsturiskā mantojuma popularizēšana un radniecīgo somugru tautu kultūras priekšnesums Ventspils iedzīvotājiem, pilsētas viesiem un citiem interesentiem, piedāvājot iepazīt nozīmīgu lībiešu kultūras darbinieku Jāni Princi, viņa ieguldījumu lībiešu un latviešu valodas attīstībā, kā arī ieklausīties lībiešu valodas skanējumā.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī aizsāksies sestdien, 1. oktobrī, plkst. 14:00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā, kur notiks kultūras dienu ieskaņas pasākums. Lībiešu himnu izpildīs Ventspils lībiešu ansamblis Rāndalist. Pasākumā Ventspils lībieši un viesi tiksies ar Lībiešu kultūras centra dibinātāju, valodnieku, SIA „NicePlace” direktoru, Dr.phil., tulku, dzejnieku, mākslinieku Valtu Ernštreitu un Latviešu valodas aģentūras pārstāvi Guntu Kļavu. Skolēnu zinātniski pētnieciskos darbus par lībiešu dzeju, mākslinieku Andreju Šulcu un Ventspils lībiešiem prezentēs Ventspils 6. vidusskolas izglītojamie, bet pasākuma noslēgumā klātesošos priecēs Baibas Dambergas dzejas lasījumi un Birutas Ozoliņas dziesmas.

Lībiešu kultūras dienu otra diena - 2. oktobris sāksies plkst.9:45 ar īsu piemiņas brīdi pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa, kur kopā ar Ventspils lībiešiem ziedus noliks ap 50 somugru tautu viesu delegācija.

Piejūras brīvdabas muzejā viesus iepazīstināsim ar lībiešiem nozīmīgo Mazbānīti, Mazirbes staciju, lībiešu sētu. Dziedāsim kopā ar Ventspils lībiešu ansamblis “Rāndalist” un dzejnieka J.Prinča dzimtas pētniece Līga Gabrāne pastāstīs par dzejnieka māju Ventspilī Ventas ielā.

Plkst.13:00 viesi un mājinieki Ventspils Galvenajā bibliotēkā piedalīsies izstādes ”Līvzeme” atklāšanā.

Lībiešu kultūras dienu pasākumu izskaņā, svētdien, 2. oktobrī, plkst. 14.30 Ventspils Livonijas ordeņa pilī izskanēs koncerts, kurā piedalīsies somugru tautu viesi - Udmurtiešu dziesmu un deju ansabmlis  “Jumšan Gur”. Viņu vidū solists Nikolajs Aņisimovs (vokāls) un akordeonists Pāvels Kutergins. Udmurtiešu vokālais ansamblis Ošmes. Mariešu tautas mūzikas dziedātāja Anna Mišina un vijolniece Inga Pagodina. Ingeru-somu folkloras kopa “Röntyskä”. Igauņu un setu dziesminieks, akordeonists un danču vadītājs Jāns Sarvs ( Jaan Sarv).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: