6. augustā, plkst.18:00 Pārventas bibliotēka, Tārgales ielā 4 dziedātāja Laura Grecka (Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste) un pianiste Lelde Tīrele svētku koncertā "Stāsti vasaras naktīm" uz mirkli kļūs par stāstniecēm, aicinot jūs ieklausīties Morisa Ravēla austrumnieciski šarmantajos Šeherezades stāstos, Alfrēda Kalniņa latviski poētiskajos un nedaudz sentimentālos stāstījumos, kā arī Manuela De Faljas spāniski temperamentīgajos stāstos par dzīvi "Septiņās spāņu tautas dziesmās".

Laura Grecka profesionālo izglītību ieguvusi Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas vokālajā nodaļā (Kārļa Saržanta klasē), 2011. gadā ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālajā nodaļā pie asoc. prof. Lilijas Greidānes. 2013. gadā, pilnveidojot iegūtās prasmes prof. Aksela Evararta vadībā, ieguvusi otru maģistra grādu vokālajā mākslā Māstrihtas konservatorijā (Nīderlandē). 2010. gadā Laura Grecka debitēja Latvijas Nacionālajā operā Fenēnas lomā Dž. Verdi operā „Nabuko”, kurai sekoja arī Ticības uzraudze Dž. Pučīni „Māsā Andželikā”, Suzuki Dž. Pučīni „Madama Butterfly” un Smeraldīna S. Prokofjeva ”Mīlā uz trim apelsīniem”.

Laura Grecka sadarbojusies ar Vidzemes kamerorķestri, Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri u.c., piedalījusies Kremereata Baltica festivālā, Sakrālās mūzikas festivālā, festivālā Saxophonia un Senās mūzikas festivālā. Dziedātāja ir uzstājusies arī Norvēģijā, Beļģijā, Vācijā, kā arī Nīderlandē, kur ievērojamākais notikums bija 2012. gadā Amsterdamas Concergebouw koncertzālē atskaņotais G. Mālera dziesmu cikls „Klejojošā mācekļa dziesmas”(„Lieder eines fahrenden Gesellen”). Jaunās solistes repertuārs ir daudzveidīgs, tajā ietilpst dažādu komponistu ārijas no senās mūzikas līdz verismam, kamermūzika, kā arī jauno autoru skaņdarbi, piemēram, Diānas loma A.Tumševicas kameroperā „Sarkans’.

Lelde Tīrele klavierspēli sāka apguvusi 4 gadu vecumā privāti un no 5 gadu vecuma mācījās Em Dārziņa mūzikas vidusskolā, kuru absolvēja 1999.gadā prof. Ilzes Graubiņas klavieru klasē. 2003.gadā ieguvusi bakalaura grādu, 2005. maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā prof.Arņa Zandmaņa klavieru klasē. Kopš 2004 gada Lelde Tīrele koncertmeistare JVLMA, kopš 2007. gada lektore JVLMA kameransambļu un klavierpavadījuma katedrā. Lelde Tīrele uzstājusies kā soliste ar Em.Dārziņa mūzikas vidusskolas simfonisko orķestri, vairākkārt ar JVLMA simfonisko orķestri un Liepājas simfonisko orķestri, piedalījusies Liepājas Pianisma Zvaiģžņu festivāla koncertos. Šobrīd aktīvi koncertē dažādos kamermūzikas sastāvos, LNSO, Pūtēju orķestra Rīga un Sinfoniettas Rīga sastāvos, kā arī ar LNO solistiem

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: