Ventspils Augstskolas (VeA) bibliotēkā tika atklāta “Mākslas klubiņa” pirmā mācību gada noslēguma izstāde “Zīmuļu pavēlnieki”.

Mākslas klubiņš VeA tika izveidots, pateicoties Tulkošanas studiju fakultātes 3. kursa studentam Matīsam Freimanim, kurš jau otro semestri kopā ar mākslu mīlošiem augstskolas studentiem divas reizes nedēļā pilnveido savas zīmēšanas prasmes.

VeA bibliotēkā apskatāmi Matīsa Freimaņa, Veronikas Ivanovas, Elvīras Kalniņas, Lidijas Kronbergas, Vaelitas Rubenes un Gunitas Bennes darbi dažādās zīmēšanas tehnikās. Izstādes atklāšanas pasākumu papildināja katra autora stāstījums par savu ceļu mākslā un saviem darbiem. Pasākumā izskanēja arī Lidijas Kronbergas dzeja un radošo atmosfēru papildināja džeza duets.

Matīss Freimanis atzina, ka zīmē jau no agras bērnības, kad sēdējis tētim klēpī un viņš rādījis, kā zīmēt puķes. Matīss esot cītīgi skatījies un pēc tam mēģinājis atkārtot redzēto. Pusaudžu gados Matīss apmeklējis gan mākslas skolu, gan zīmēšanas pulciņus, bet nevienā ilgi nav palicis, jo nevarējis izveidot saikni ar pasniedzēju uzdotajiem uzdevumiem, taču vidusskolā saticis citus cilvēkus, kas atkal ļāvuši iemīlēt mākslu. Pēdējos trīs gadus jaunietis pašmācības ceļā apgūst zīmēšanu un padara arī VeA ikdienu radošāku, pulcinot ap sevi zīmēt kāros augstskolas studentus.

Studente Vaelita izstādes atklāšanā atzina, ka viņai zīmēšana vēl īpaši nesanākot un neesot arī pacietība, taču vislabprātāk viņa zīmē cilvēku rokas, jo arī dzīvē ievēro tieši rokas, ne sejas.

„Mākslas klubiņa” dalībniece Veronika zīmēt sāka relatīvi nesen – vidusskolā. Veronikai esot bijusi pieredze zīmēšanā, bet ne cilvēku zīmēšanā. Jauniete atceras savu pirmo mājas darbu – cilvēka portreta vai sejas zīmējumu. Mājas darbā tika uzzīmēts kursa biedrenes portrets, kurai tuvojās dzimšanas diena un zīmējums bija kā laba dāvana svētkos. Jaunajai māksliniecei patīk zīmēt cilvēku sejas, jo katram cilvēkam ir savs stāsts.

Izstādē redzami arī Gunitas un Elvīras darbi, kuri ir krāsaināki, jo izmantotas guaša krāsas. Gunita ir apmeklējusi Madonas mākslas skolu un viņai vienmēr ir paticis gleznot, bet nav paticis zīmēt. Studente atzīst, ka Matīss ir lielisks pasniedzējs. Arī Elvīra savos darbos izmanto krāsas un pierāda, ka arī smalkus darbus ir iespējams veidot ar guaša krāsām. Elvīrai interesants šķiet pats darba tapšanas process un viņai patīk savos darbos izmantot dažādu krāsu nokrāsu, ēnas.

“Mākslas klubiņa” pasākumu apmeklēja VeA studenti un pasniedzēji. VeA Tulkošanas studiju fakultātes (TSF) mācībspēki uzslavēja studentu darbus un to ko viņi dara, kā arī priecājās, ka ideja nāk tieši no TSF studentiem. TSF dekāns Guntars Dreijers atzinīgi novērtēja jauniešu iniciatīvu – iedvesmojot pārējos studentus un padarot augstskolas vidi un ikdienu radošāku.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: