Starptautiskas Baltijas baleta festivāls 2016. gada aprīlī uz Latviju atvedīs Antonio Andrades flamenko aģentūras (Spānija) izrādi Karmena. Izrāde Manolo Marina horeogrāfijā ar Žorža Bizē mūziku ir pārliecinošs Andalūzijas flamenko, kas priecējis dejas cienītājus pasaules labākajos operas namos, koncertzālēs un festivālos. 13. aprīlī Baltijas baleta festivāls izrādi piedāvās dejas cienītājiem Venstpilī.

Festivāla direktore Lita Beiris: “Pēc debijas Vācijas nacionālajā operā Berlīnē, Flamenko aģentūras Karmena ir guvusi lielu atzinību visā pasaulē. Manolo Marin ir atzīts par labāko spāņu flamenko horeogrāfu un šī izrāde - par flamenko vēstnesi pasaulē.”

“Man ir liels prieks, ka Spānijas mākslinieki ir atsaukušies Baltijas baleta festivāla aicinājumam un mūsu skatītājiem pavasarī būs iespējams vērot šo krāsaino, ugunīgo izrādi. Es ieteiktu Karmenu jau tagad savos kalendāros atzīmēt kā šī pavasara dejas notikumu numur viens,” iesaka Lita Beiris.

Turpinot festivāla tradīcijas, arī 21. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programma ietvers dažādas mākslas formas un izpildījumus - skatītājiem visā Latvijā tiks piedāvātas dejas izrādes, koncerti, vizuālās mākslas izstādes, kino seansi un meistarklases.

21. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls No klasiskas līdz avangardam norisināsies no 7. aprīļa līdz 4. maijam. Festivāla norises vietas: Rīga – Latvijas Nacionālā opera, Kongresu nams; Preiļi – Preiļu novada Kultūras centrs; Rēzekne - Latgales vēstniecība GORS; Ventspils - Ventspils teātra nams Jūras vārti; Cēsis – Vidzemes koncertzāle Cēsis; Valmiera – Valmieras kultūras centrs, Liepāja - koncertzāle Lielais dzintars.

Turpinājumā jautājumi Antonio Andrades flamenko aģentūras (Spānija) pārstāvim Haimem Trankoso (Jaime Trancoso)

Vai flamenko izrādē Karmena redzēsim klasisko stāstu par Karmenu, kāds tas ir komponista Žorža Bizē operā?

– Tas būs klasiskais Žorža Bizē operas stāsts flamenko versijā. Es teiktu, ka tā ir autentiskākā flamenko versija no Seviljas un Andalūzijas – kā stāsta īstie tēli sevi izpaustu, ja varētu izvēlēties savu muzikālo valodu un stilu. Viņi ir no Andalūzijas, tāpēc operas vietā būtu izvēlējušies flamenko. Flamenko nav tikai mūzikas stils, flamenko ir veids, kā cilvēki Andalūzijā izpauž savu būtību.

Kāds ir šī šova vēstījums?

– Mēs centāmies respektēt klasisko stāstu, kuru esam piemērojuši savam redzējumam un mūzikas stilam. Mēs esam šo stāstu padarījuši atraktīvāku ar košajām flamenko kleitām un kaislīgo flamenko mūziku.

Kā vērtējat horeogrāfa Manolo Marina (Manolo Marin) paveikto?

– Manolo Marins ir lielisks maestro no Seviljas. Viņš ir mācījis vairāk nekā pusi cilvēku, kuri zina, kā dejot flamenko Seviljā, un, iespējams, palīdzējis apgūt šo mākslu teju pusei pasaules. Daudz cilvēku dodas uz Andalūziju, lai apgūtu šo dejas mākslu, kas nesen tika pasludināta par vienu no UNESCO Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu.

Kā jūs raksturotu, kas ir īsts Andalūzijas flamenko?

– Flamenko ir veids, kā cilvēki Andalūzijā sevi izpauž. Īstie flamenko cilvēki caur flamenko spēj izpaust visu: skumjas, laimi, dusmas, bailes. Turklāt mēs ļoti aicinātu atnākt un redzēt šos lieliskos dejotājus viņu izpildīto kāju priekšnesumu dēļ, kas ir ļoti iespaidīgi un ļoti skaisti. Dejotāji burtiskā nozīmē radīs mūziku ar saviem flamenko apaviem! Šova laikā ikvienam būs iespēja pārcelties uz Ibērijas pussalu un iepazīt Spānijas kultūru, pateicoties šai ļoti spēcīgajai un populārajai flamenko dejas mākslai. Šis šovs guvis atzinību visā pasaulē, nepalaidiet garām iespēju to apmeklēt!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: