Ventspils muzejs no 1. februāra līdz 20. maijam piedāvā apmeklēt jaunu muzejpedagoģisko programmu “Cilvēka ķermenis – fabrika”.

Programma, kas paredzēta pirmsskolas, sākumskolas un pamatskolas audzēkņiem, kā arī 9. klases skolēniem sadarbībā ar skolotāju, izveidota uz medicīnai veltītās izstādes “ANATOMS. Cilvēka ķermeņa fabrika” bāzes, kas Livonijas ordeņa pilī apskatāma kopš pagājušā gada oktobra. Programmas apmeklētāji kopā ar muzejpedagogu meklēs atbildi uz jautājumu "Vai cilvēka ķermenis ir fabrika?" un nodarbības beigās iepazīsies ar medicīnai veltītajām izstādēm.

 

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādes “ANATOMS. Cilvēka ķermeņa fabrika” radošā komanda (Ieva Lībiete, Mārtiņš Kalseris, Artis Ērglis, Inga Vigdorčika, Juris Salaks, Lauris Pavilons) piedāvā iztēloties ķermeni kā fabriku, kurā aknas darbojas kā ķīmiskās pārstrādes rūpnīca, plaušas nodrošina ventilāciju, bet smadzenes ir dators. Cilvēka ķermeņa norisēs var ielūkoties gan ar anatomisku preparātu (Jēkaba Prīmaņa Anatomijas muzejs), gan anatoma Andreasa Vezālija grāmatas “De humani corporis fabrica” virtuālajām lappusēm, gan mākslinieka H. M. Lederera (Vācija) animācijas video, kas veidots pēc vācu ārsta un mākslinieka Frica Kāna (Fritz Kahn) 1926. gadā radītā slavenā darba “Cilvēks kā industriāla pils”, gan latviešu mūsdienu jauno mākslinieku darbiem un komiksiem.

 

Savukārt otrā medicīnai veltītā izstāde “Medicīna Ventspilī”, kas apskatāma Livonijas ordeņa pils izstāžu zālē, veidota no Ventspils muzeja krājuma. Vai zinājāt, ka Ventspilī bija viena no vecākajām aptiekām Latvijas teritorijā – dibināta 1670. gadā? Iespējams, ka toreiz vēl šajā aptiekā pārdeva miroņa kaulus, čūsku ādas, zaķu sirdis, mūmiju esences un pat cilvēka galvaskausa spirtu. Šajā izstādē var uzzināt arī par slimnīcu vēsturi Ventspilī, no kurām vienai šogad aprit 90 gadu.

 

Ieeja: uz muzejpedagoģisko programmu - EUR 11,00 EUR/grupai; uz izstādi - pieaugušajiem – 2,10 EUR vai 1,40 EUR + 70 venti; skolēniem, studentiem, pensionāriem, uzrādot apliecību – 1,10 EUR vai 0,60 EUR + 50 venti; ģimenes biļete (2 pieaugušie + 1 – 5 bērni skolēnu vecumā) – 4,20 EUR vai 2,50 EUR + 170 venti

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: