21. janvārī plkst. 18:00 teātra namā “Jūras vārti” tiks demonstrēta nesen pirmizrādi piedzīvojusī latviešu dokumentālā filma “Īvāns”, pēc kuras skatītājiem būs iespēja tikties ar filmas režisoru Andreju Verhoustinski.

Dainis Īvāns – viens no spilgtākajiem Latvijas Jauno laiku vēstures līderiem un personībām filmā saka, ka bērnībā vēlējies kļūt par Lāčplēsi, kura mutē Rainis licis vārdus – “Nav pagātnei varas, mans ceļš ir jauns”.

 

Par  Latvijas pagātni un tagadni  Īvāns stāsta bez noklusējumiem un politiski klišejiskiem  tekstiem, kas ar milzu apjomu skalo cilvēku smadzenes medijos un presē ikdienā. Īvāns  uzskata, ka vara degradē cilvēku, viņam ir savi argumenti, kuros šajā laikā ir būtiski ieklausīties. Viņš ir gatavs atzīt arī savas kļūdas un vilšanās, kas ir tik neraksturīgi mūsdienu politiskās domas līderiem. Viņš atzīst arī  personiskos zaudējumus, kas upurēti uz sabiedriski politiskās cīņas altāra.

 

Filma “Īvāns” ir stāsts par cilvēku, kurš simbolizē jaunlaiku Latvijas vēsturi, par cilvēkvalsti, kas apvieno sevī gan cerības, ideālismu, vilšanos, izvēles, kompromisus, uzvaras un zaudējumus. Un atrod sevī spēku atgriezties pie pirmsākumiem, neļaut sevi samalt laikmeta griežiem un nebūt tikai par gadījuma karakalpu  dzīves noliktajā stāstā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: