Zlēku iedzīvotājs Dainis Vanags dāvinājis Ventspils muzejam nozīmīgu atradumu – bronzas šķēpa galu, kas ir vairāk kā 2500 gadus sens. Zlēku pagastā atrastais šķēpa gals ir svarīga liecība par apdzīvotību Ventspils novadā bronzas laikmetā (1500.-500.g.pr.Kr.) – līdz šim novadā nav konstatētas dzīvesvietas.

Šobrīd nozīmīgākais bronzas laikmeta atradums – Staldzenes bronzas senlietu depozīts (8.-7.gs.pr.Kr.) – vēsta galvenokārt par Latvijas teritorijas maiņas sakariem ar Skandināviju, bet nesniedz liecības par vietējo apdzīvotību. Muzejam dāvinātais atradums ir viena no šādām svarīgām liecībām, savdabīgs “vārds” stāstījumā par ļoti senu novada vēstures lappusi.

 

Nelielais, tikai 9 cm garais šķēpa gals ir arī vēstījums par tajā laikā tik vērtīgo neparasto materiālu – metālu, kura retā sastopamība un vērtība noteica izgatavoto priekšmetu parasti nelielos izmērus. Ne velti atradējs telefona sarunā to nodēvēja par “bultas galu”- uz šādu vērtējumu mudina senlietas nelielie izmēri. Vienlaicīgi jaunais vērtīgais materiāls – pirmais metāls, ko iepazīst Latvijas teritorijas iedzīvotāji – ir arī tik prestižs, ka no tā darinātās lietas norāda uz to lietotāja stāvokli sabiedrībā, pārticību. Šķēps ar bronzas uzgali mazliet nenopietni varētu tikt salīdzināts ar Rolex pulksteni mūsdienās …

 

Lai novērtētu atradumu, jāatzīmē, ka līdz šim Latvijas teritorijā zināmi tikai 12 bronzas šķēpu gali, kas darināti šajā laikā. Zlēkās atrasts vēl viens bronzas šķēpa gals, līdz ar to Latvijā šis pagasts patlaban ir savdabīgs “rekordists” bronzas laikmeta atradumu jomā. D.Vanaga muzejam nodotais šķēpa gals pēc savas formas datējams ar 750.-500.g.pr.Kr.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: