Jūras svētki jeb Zvejnieku svētki tiek svinēti arī Ventspils muzejā, turklāt, divas dienas- 11. un 12.jūlijā.

Sestdien, 11.jūlijā Livonijas ordeņa pils no plkst.11:00 līdz 13:00 gaidīs pacietīgus kuģubūvētājus priežu mizu kuģīšu darbnīcā. Arī kuģi tiek greznoti piederības zīmēm, līdzīgi iemesli ir tiem, kas vēlas izveidot savu ģerboni, - kādi ir mūsdienu ģerboņi, varēs izpētīt jaunajā izstādē par Latvijas novadu ģerboņiem, kuru autori Ilze Lībiete un Juris Ivanovs radījuši 2/3 no mūsdienu Latvijas heraldikas zīmēm. Vakarā, kad satumsīs jūra un debesis, pils pagalmā Kinonakts norises plkst.22:00 ievadīs tautasdziesmu programma Guntis Kaģis & Co izpildījumā, lai pusvienpadsmitos ar vēsturnieces Ingrīdas Štrumfas ievadvārdiem, demonstrētu tieši pirms 80 gadiem Alsungas pusē tapušo Aleksandra Rusteiķa filmu Kāzas Alsungā (Dzimtene sauc), kurā līdzās diviem profesionāliem aktieriem, nozīmīgas lomas spēlē toreizējie Jūrkalnes, Alsungas u.c. pagastu iedzīvotāji. Kāda izskatījās Alsungas apkārtne pirms gandrīz gadsimta ir tiešām saistoši vērot. Filmas demonstrācija notiek sadarbībā ar Digitālo centru un Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu.

 

Kamēr sestdien Ventmalā valdīs Neptūns, Amatu mājā no plkst.12:00 līdz 15:00 spēlēs, sadziedāsies un sadancosies spriganā folkloras kopa Nārbuļino Kuldīgas. Tiem, kam lecot, vēders būs palicis tukšāks, tikšot dota ziv’zupa, kuru no kārtīgām zivīm uz līdzenas vietas vārīs un mezglus mezglos Amatu mājas saime. Turklāt, nepiemirstiet ielūkoties arī Amatu mājas jaunajā izstādē Ventspils robeža, kurā padsmit fotogrāfi medīja pilsētas senās un esošās robežas, mēģinot noskaidrot, vai neredzamās robežas nav nozīmīgākas par redzamajām.

 

Svētdien, 12.jūlijā Piejūras brīvdabas muzejs no plkst.12:00 līdz 15:00 aicina izbaudīt pēcsvētku noskaņu starp zvejas laivām, enkuriem un zivju smaržu, kur jūras ziņģes skandēs ansamblis Sienāži no Ugāles, par jūrnieku spēlēm un stafetēm gādās muzejnieki, gardas zivtiņas piedāvās Smiltiņu ģimene, bet tīkamu ēnu- Piejūras brīvdabas muzeja zaļās lapotnes.

 

Svētdien, pēc plkst.14 Herberta Dorbes muzejā varēs ieklausīties veco jūrnieku stāstos, kurus sanākušajiem labā noskaņā vēstīs Patriks Štrumfs, Jānis Otomers, Aleksandrs Blohins un Alfreds Dekšenieks. Bet bērniem zivtiņu origami darbnīcā palīdzēs darboties Aiga Panasenko.

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: