Kā katru gadu, arī šogad Ventspils muzejs ielīgos Jāņus.

Amatu māja

Kā katru gadu, arī šogad Ventspils Amatu mājā ielīgos Jāņus. No 16. līdz 20. jūnijam ventiņu stāstniece un zāļu sieva Līga Reitere vadīs muzejpedagoģiskās nodarbības Zāļu dienas Ielīgosim Jāņus!. Katru dienu būs cita tēma, un nodarbības iecerētas divreiz dienā: no plkst. 10 līdz 12 un no plkst. 16 līdz 18.

 

Ielīgošanas nodarbība Trejdeviņu ziedu vainagi 16. jūnijā

Iepazīsim dažādus vainagu darināšanas veidus. Uzzināsim, ko nozīmē trejdeviņu ziedu vainags, smilgu vainags, ziedu kronis u.c. Mācīsimies uzpīt sev greznu vainagu no līdzpaņemtajiem ziediem. Ieklausīsimies apdziedāšanas dziesmu nozīmē. Dziedāsim līgodziesmas.

 

Ielīgošanas nodarbība Siera receptes 17. jūnijā

Iepazīsim dažādas siera receptes. Amatu mājas pagalmā demonstrēs siera gatavošanu. Mācīsimies pagatavot sieru no līdzpaņemtajiem produktiem, mēģināsim pagatavot dažādus sierus. Ieklausīsimies saimnieču padomos – kā dzeltināt sieru ar priežu ziedputekšņiem; ko darīt, ja biezpiens un piens ir pārāk saldi un sieram nesarec. Nogaršosim sieru, ko paši kopīgi pagatavosim. Dziedāsim līgodziesmas.

 

Ielīgošanas nodarbība Jāņuzāles – savvaļas aptieka 18. jūnijā

Iepazīsim ārstniecības augus, mācīsimies atpazīt indīgos augus un aizsargājamos augus, lai ziemas tējām un Līgo svētku pušķim nesavāktu nevēlamās zālītes. Mācīsimies pareizi ievākt augus un lietot ziemā ne tikai tējām. Iepazīsim arī ēdamos savvaļas augus. Mācīsimies pagatavot nezāļu salātus. Dziedāsim līgodziesmas.

 

Ielīgošanas nodarbība Uguns rituāls 19. jūnijā

Iepazīsim, kādi ir uguns rituāli. Kas ir pūdele, ugunsrats, rituālais ugunskurs, ugunskrusts. Mācīsimies sargāt uguni no saulrieta līdz saullēktam. Vērosim, kā griežas ugunskrusts. Ieklausīsimies stāstos par tradīcijām. Dziedāsim līgodziesmas. Iesim rotaļās.

 

Ielīgošanas nodarbība Saulgriežu tradīcijas 20. jūnijā

Kā pušķo māju un sakopj sētu pirms svētkiem. Ko liek svētku galdā. Kā sagaida viesus un iet ciemos saulgriežus svinēt. Kāda ir svētku norise. Kādas ir Jāņu dienas rotaļas. Kas lec pāri ugunskuram un vārtās rasā. Kā sagaida saullēktu. Kur paliek ziedu un ozollapu vainagi pēc svētkiem. Mācīsimies dančus un iesim rotaļās.

 

Piejūras brīvdabas muzejs

Piejūras brīvdabas muzejs uzsāk jaunu pasākumu ciklu Satiec amatnieku!. Šogad plānotas trīs nodarbības ar dažādu amata meistaru piedalīšanos: 14. jūnijā, 19. jūlijā un 23. augustā.

 

Tuvojoties skaistajiem vasaras svētkiem – saulgriežiem –, pirmajā nodarbībā, kas notiks svētdien, 14. jūnijā, plkst. 14, varēs satikt siera sējēju Siera kluba valdes locekli šefpavāru Aivaru Varņecki – Ventspils Tehnikuma kafejnīcu tehnologu un pasniedzēju, zemnieku saimniecības Ēmužas īpašnieku. Ikvienam interesentam nodarbībā būs iespēja teorētiski un praktiski uzzināt, kā sien jāņusieru. Būs arī siera degustācija – Aivaram būs līdzi jau sasiets siers, kā arī varēs degustēt tikko sieto sieru un salīdzināt, kurš garšīgāks. Apmeklētāji varēs dalīties arī ar savām re­ceptēm. Pasākums notiks pie vēj­dzirnavām, bet lietus gadījumā – Smiltnieku mājā.

 

H. Dorbes memoriālais muzejs

Rakstnieka Herberta Dorbes muzejā 18. jūnijā plkst. 16 Ejam lūkot jāņuzāles. Pasākums sadarbībā ar Gāliņciema bibliotēku. Saruna muzejā par jāņuzāļu lasīšanas tradīcijām un nozīmi. Plkst. 17 došanās uz pļavām Ventmalā lūkot un lasīt jāņuzāles.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: