6. jūnijā plkst. 19:00 Ventspilī,  teātra namā “Jūras vārti” ar vienīgo koncertu Latvijā viesosies kantrī rokgrupa “Modern Earl” no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Lai arī mūziķiem tā būs vienīgā uzstāšanās Latvijā, tā būs arī atgriešanās – “Modern Earl” iepriekš divreiz ir uzstājušies Bauskas Kantrīmūzikas festivālā (2012. un 2013. gadā). Kā apgalvo grupas koncertus pieredzējušie, ir grūti mūsdienu kantrī rokmūzikas žanrā atrast līdzvērtīgu kolektīvu – tikpat enerģisku, savstarpēji saderīgu un talantīgu. Gan repertuārā ietvertās oriģinālkompozīcijas, gan rokmūzikas un kantrīmūzikas klasikas interpretācija veido “Modern Earl” neatkārtojamo rokrakstu uz skatuves un ierakstos. Iespējams, grupa ir arī viena no strādīgākajām – neskaitāmas uzstāšanās festivālos visā Eiropā, kā arī klubos no Berlīnes līdz pat Barselonai un atpakaļ (pa ceļam arī Ventspilī ) ļāvušas nesen mūziķiem nosvinēt savu 500. koncertu kopš “Modern Earl” dibināšanas 2007. gadā.

Šo gadu laikā mūziķi dalījuši skatuvi ar tādiem pazīstamiem māksliniekiem kā “LeAnne Rimes”, 80. gadu supergrupu “Asia”, Ventspilī pirms pāris gadiem pabijušo itāļu mūziķi “Zucchero”, Polu Jangu (Paul Young) un citiem. “Led Zeppelin”, “Oasis”, “The Allman Brothers” un pat “The Smiths” un “The Sex Pistols” ir muzikālās ietekmes, kas veidojušas “Modern Earl” rokrakstu, kurā salasāmas gan “bāra krēslu” balādes par ārlaulības sakariem, gan stāsti par dulliem piedzīvojumiem, nemitīgi esot ceļā.

Grupa Modern Earl: mums garšo ceptas vistiņas!

Aplūkojot jūsu pēdējā laika turnejas kalendāru un koncertu plānus tuvākajā nākotnē, rodas izjūta, ka esat pārcēlušies uz dzīvi Vācijā vai vismaz Eiropā. Ja tā, tad – kāpēc?
– Ir tā, ka pēdējos aptuveni piecus gadus mēs pavadām septiņus mēnešus koncertējot Eiropā. Tāpēc, kamēr esam šeit, par mājvietu esam izvēlējušies Berlīni, kura atrodas centrā, ir lieliska un dzīvīga pilsēta. Kad neesam turnejā, katrs dodamies dažādos virzienos – kāds uz Nešvilu, kāds uz Kolorādo ASV, kāds vēl kaut kur... Mēs lēnām esam izveidojuši savu klausītāju loku Eiropā, šķiet, cilvēkiem patīk mūsu mūzika, mūs turpina aicināt sniegt koncertus. Jebkurš mūziķis pateiks, ka svarīgākā ir iespēja uzstāties. Un tā nu ir gadījies, ka sevišķi daudz šādu iespēju mums ir Eiropā.


Vai publika šeit, Eiropā, atšķiras no tās, kas Ziemeļamerikā, no kurienes jūsu spēlētā mūzika cēlusies?
– Nedomāju, ka atšķirība ir liela. Iespējams, amerikāņi un itāļi ir nedaudz skaļāki, bet vācieši – rezervētāki, taču gan vieni, gan otri novērtē labu priekšnesumu.


Jūs jau divreiz esat uzstājušies Latvijā – abas reizes Bauskas kantrifestivālā. Kā jums šeit paticis?
– Latvija pret mums bijusi fantastiska! Abas reizes, kad tur spēlējām, publika bija pilnībā uzlādēta un nudien pievērsa uzmanību tam, ko darām uz skatuves. Cilvēki bija arī ļoti draudzīgi pēc koncerta, pie suvenīru tirdzniecības stenda – daudz lūgumu kopā nofotografēties, autogrāfi... Tas bija patiešām lieliski!


Daudz tiek runāts par mūzikas industrijas nākotni. Piemēram, ierakstu pārdošanai vairs nav tik liela loma kā koncertiem. Kā jūs komentētu situāciju uz skatuves, kuru pārstāv Modern Earl?
– Mēs esam ļoti neatkarīga grupa. Visus jautājumus risinām paši, izņemot tos, kas saistīti ar mūzikas ierakstu izdošanu. Mums ir pārstāvis Austrijā. Mūs ir uzrunājusi ierakstu izdevniecība, taču esam nolēmuši, ka pagaidām vēl par šīm lietām atbildēsim paši. Tiesa, kad pienāks īstais brīdis, būsim atvērti priekšlikumiem. Manuprāt, vienīgais veids, kā ar mūziku nodrošināt iztiku, ir spēlēt koncertus, cik vien tas iespējams. Tādējādi grupa ne tikai lēnām ap sevi pulcē uzticīgu klausītāju loku, bet arī noslīpē savu uzstāšanos, kļūstot arvien labāka un labāka.


Vai ir kāds vēstījums ārpus mūzikas, ārpus skatuves, kuru grupa Modern Earl ar savu eksistenci gribētu nodot pasaulei?
– Nē, ne gluži. Runa ir par izklaidi. Mūsu dziesmas ir visai tiešas. Mēs nevēlamies mainīt pasauli. Gribam, lai cilvēki, kuri savu sūri grūti nopelnīto naudu ir iztērējuši par mūsu koncerta biļeti, varētu priecāties un uz brīdi aizmirst par dzīvi. Tā ir galvenā jēga.


Vai to var uzskatīt par dabisku lietu kārtību – spēlēt šādu mūziku, dzīvot šādu dzīvesveidu, ņemot vērā vietu, no kuras nākat? Vai tomēr ir kas cits, kas jūs savulaik iedvesmojis pievērsties šai mūzikai?
– Mēs muzicējam dažādos žanros un esam spējuši tos savā ziņā apvienot vienā kopējā – mūsu grupas skanējumā. Tā ir amerikāņu mūzika, kuras saknes iestiepjas galvenokārt valsts dienvidu reģionos. Tā ir mūzika cilvēkiem, gana vienkārša stāstniecība ar lielu devu humora. Domāju, tādēl, ka allaž esam bijuši saskarsmē ar country, roots rock, southern rock, bluegrass un citu līdzīgu žanru mūziku, tāpēc mums tas padodas nedaudz dabiskāk nekā tad, ja mēs būtu izvēlējušies spēlēt, piemēram, regeju vai cita žanra mūziku.


Grupas oficiālā biogrāfija stāsta, ka Modern Earl ir viena no smagāk strādājošajām un visvairāk koncertējošajām grupām šodien. Vai nav grūti saglabāt formu, darbojoties šādā režīmā? Kāds būtu ieteikums citiem, lai nezaudētu asumu?
– Nav grūti, ja pret to attiecies nopietni. Pat tad, kad ir brīvas dienas, jāspēj sevi kontrolēt un apzināties, ka tad, kad būs jākāpj uz skatuves, būs nepieciešama pilnīga koncentrēšanās. Publika nav stulba un jūt, kad grupa neatdod visus 100% uz skatuves. Varu ieteikt izgulēties, ēst pareizi un kontrolēt ballēšanos pēc koncertiem!


Kurš ir grupas mīļākais ēdiens, kad esat koncertturnejā?
– (Smejas.) Hmmm... Mums patīk cepta vista, bet tas ir retums šajā kontinenta daļā. Gaumes atšķiras. Viens no mums ir veģetārietis, bet vienam ne īpaši garšo dārzeņi, tāpēc ēdienkarte mēdz būt juceklīga. Vairs neēdam tik daudz ātro uzkodu. Dažkārt nākas ēst jebko, ko varam dabūt lielceļa malā, braucot no viena koncerta uz nākamo, taču parasti koncertu rīkotāji mums sarūpē jaukas, siltas vakariņas.


Ko publika Ventspilī var sagaidīt no jūsu uzstāšanās šeit, teātra namā Jūras vārti, 6. jūnijā?
– Gaidiet labu atmosfēru, daudz enerģijas, jo mēs jums atdosim visu, kas mums ir. Tas ir pavisam droši. Esam ļoti priecīgi atgriezties Latvijā!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: