Rīgas bērnu un jauniešu centrā „Laimīte” 9. maijā notika vokālās mūzikas „Balsis 2015” finālkonkurss, kurā piedalījās un augstāko vērtējumu savā grupā, kā arī Augstākās pakāpes diplomu ieguva Ventspils Centra sākumskolas 4.a klases vokālais ansamblis vadītājas Ritas Vēverbrantes un koncertmeistares Sandras Sproģes vadībā.

Konkursa „Balsis 2015” mērķis ir attīstīt un pilnveidot mazo mūzikas kolektīvu muzicēšanas tradīcijas un akustiskās muzicēšanas prasmes, kā arī padziļināt zināšanas par latviešu tautas dziesmu. Obligāts nosacījums konkursā ir dziedāt latviešu tautas dziesmu a cappella.


Ventspilnieki konkursā izpildīja latviešu tautas dziesmu unisonā a cappella „Sasala jūrīna”, latviešu tautas dziesmu no grupas „Iļģi” repertuāra Ritas Vēverbrantes aranžējumā „Tiem būs sargāt pavardiņu” un Valda Zilvera četrdaļīgā cikla „Danco, danco tu, saulīte” dziesmu „Saulīt, mana māmuliņa”.


Lai sasniegtu ļoti labus rezultātus, liela uzmanība bija jāpievērš dziesmu mākslinieciskajam un tehniskajam sniegumam. Ļoti svarīgs bija arī vizuālais izskats un dziesmas pasniegšanas veids.


Centra sākumskolas 4.a klases ansamblis darbojas pirmo gadu. Ansamblī dzied Emīlija Jermola, Emīlija Reitere, Līna Tīna Prūse, Elizabete Slavinska, Evelīna Zvane, Līva Skapste, Una Millere, Alise Prelgauska, Selīna Šemele, Anna Sīle un Marks Markuss Ābelītis, kurš ar savu virtuozo bungas spēli iekrāso ansambļa sniegumu, liek smaidīt žūrijai un klausītājiem. Koncertmeistare ir Sandra Sproģe.


Ansamblis konkursam sāka gatavoties 2. pusgadā un sasniedza ļoti labus rezultātus. Kurzemes reģionā 22 ansambļu konkurencē tika iegūts augstākais vērtējums un Augstākās pakāpes diploms.  3. kārtā, kas notika Rīgā, Bērnu un jauniešu centrā “Laimīte”, jaunākajā grupā (1.-4. klase) Centra sākumskolas ansamblis ieguva augstākos vērtējumu un Augstākās pakāpes diplomu.


Konkursa dalībniekus šogad vērtēja Jānis Grigalis – diriģents, pedagogs, tautas mūzikas instrumentu ansambļu speciālists, Irēna Nelsone – mūzikas pedagoģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas metodiķe un lektore, Mārīte Puriņa – mūzikas pedagoģe, Lielvārdes mūzikas skolas direktore, vokālās grupas „Anima Solla" vadītāja, Latvijas vokālo ansambļu asociācijas eksperte, Jolanta Strikaite-Lapiņa – mūzikas pedagoģe, dziedātāja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālās nodaļas maģistrantūras studente un Nora Vītiņa – diriģente, vokālās grupas „Latvian Voices” dziedātāja.


Uzvarot šajā konkursā, ventspilnieki ir ieguvuši iespēju piedalīties Tautas mūzikas koncertā „Lai balstiņas tālu skan!”, kas notiks XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ietvaros, 8. jūlijā plkst. 18.00 koncertzālē „Rīga”. Atsevišķi ansamblis izpildīs latviešu tautasdziesmu “Tiem būs sargāt pavardiņu”, kopā ar citiem ansambļiem atskaņos Valda Zilvera ciklu “Danco, danco tu, saulīte!”.


Jāpiebilst, ka arī Centra sākumskolas zvanu ansamblis „Saules zvani”  valsts akustisko ansambļu konkursā saņēmis augstāko vērtējumu, kas nodrošina  dalību 8. jūlijā Tautas mūzikas koncertā. Arī viņi muzicēs atsevišķi un kopā ar orķestri. Ansambļa vadītāja Sandra Sproģe.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: