No 1. maija kopā ar sezonas atklāšanu Piejūras brīvdabas muzejā, atver krājuma izstādi, kas lies gaismu pār vēsturisko gaismekļu ceļu telpās, jo jaunajā izstādē eksponēti gaismas nesēji no muzeja krājuma.

Izstādes ievadvārdos teikts: „Nebūtu tumsas, mēs nezinātu, kas ir gaisma.“ To, cik daudzveidīgi un izdomas pilni ir cilvēka dzīvei nozīmīgie gaismekļi- lampas, sveces, spuldzītes utt. varēs vērot izstādē līdz pat oktobra beigām, kad telpu apgaismojuma nozīme augs ik mirkli.


Iespējams, daudzi nemaz nezin, ka jau 1800.gadā angļu manufaktūras plašo telpu apgaismošanai sāk izmantot gāzes lampas, tādējādi būtiski pagarinot strādnieču darba dienu. 1826.gadā izgudro sērkociņu, 1839.gadā sākas parafīna sveču rūpnieciska ražošana.  Viens pēc otra seko Andrē Marī Ampēra, Georga Simona Oma un Maikla Faradeja revolucionārie izgudrojumi, līdz 1876.gadā uzmirdz Edisona spuldzīte. Saule kā dienas ritma noteicēja savu nozīmi zaudēja, darba dienas un nakts izpriecas varēja turpināties bezgalīgi, zuda robežas starp gaismu un tumsu, darbu un atpūtu un filozofi nu varēja pievērsties diskusijām, vai nekad neapsīkstošas gaismas apspīdētais cilvēks tiešām kļuvis veselīgāks, gudrāks un darbā produktīvāks.(Pēc izstādes materiāliem).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: