15. novembrī plkst. 16:00 Latvijas Nacionālās operas un baleta teātris (LNO) teātra namā "Jūras vārti" viesosies ar jaunu laikmetīgā baleta iestudējumu "Mesija", kas būs viena no retajām baleta izrādēm, kurā dejotāji uzstājas kopā ar dziedātājiem.

Jauniestudējuma muzikālo pamatu veidos Georga Frīdriha Hendeļa tāda paša nosaukuma vērienīgā oratorija, kas iedvesmojusi argentīniešu horeogrāfu Maurisio Vainrotu neparastai dejas izrādei.

 

Maurisio Vainrots Latvijas publikai jau pazīstams ar baleta viencēlienu izrādi „Tango plus. Ceļojumi”. Arī iestudējums „Mesija”, kam scenogrāfiju un kostīmus veidojis mākslinieks Karloss Gajardo, ir viens no viņa pasaulē pazīstamākajiem darbiem, ko ar panākumiem iestudējis Zviedrijas Karaliskais balets, Beļģijas Karaliskais Flandrijas balets, Bordo Nacionālās operas balets, Nacionālais Čīles balets.


Izrādē līdzās baleta dejotājiem darbosies solisti Evija Martinsone, Sergejs Jēgers, Viesturs Jansons un Kalvis Kalniņš, kā arī Rīgas kamerkoris „Ave Sol” un Latvijas Nacionālās operas orķestra kamersastāvs diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

 

Georga Frīdriha Hendeļa oratorija „Mesija” ir viens no vismajestātiskākajiem un triumfālākajiem skaņdarbiem mūzikas vēsturē. Saskaņā ar mūzikas profesionāļu teikto, šī mūzika ir kosmiskas enerģijas un cilvēkus garīgi vienojoša prieka pilna.

 

„Darbs ir emocijām bagāts. Neesmu literāts, tādēļ mans mērķis nav izstāstīt šo visiem zināmo stāstu. Es piedāvāju savu interpretāciju,” sacīja horeogrāfs. Savukārt LNO baleta soliste Baiba Kokina atklāja, ka „Mesija” ir tipisks modernais balets, kas ļauj izdejoties un izjust pašas dejas būtību.


Iestudējumā „Mesijas” eleganto vizuālo tēlu vienos baltā krāsa. Gan scenogrāfiju, gan kostīmus veidojis Vainrota uzticamais kolēģis un domubiedrs daudzu gadu garumā – nu jau mūžībā aizgājušais mākslinieks Karloss Gajardo.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: