23. septembrī plkst. 13.00 teātra namā “Jūras vārti” skatītājiem tiks piedāvāta Latvijas Leļļu teātra izrāde “Makss un Morics”.

Maksam un Moricam ir ievērojama nedarbu pieredze. Reiz viņi apmuļķoja gandrīz visus sava ciema miermīlīgos iedzīvotājus. Šoreiz viņi ir pieauguši un kļuvuši nedaudz prātīgāki. Slavenie delveri pat ir piekrituši visiem izstāstīt septiņus neparastākos savas dzīves atgadījumus ar visām no tā izrietošajām sekām.

 

Turpinājumā trīs jautājumi Leļļu teātra galvenajai režisorei Vijai Blūzmai:

 

Stāsts par nebēdņiem zināms daudziem; vai šoreiz tas iestudēts jaunā veidolā?

Makss un Morics ir iecienīts literārais darbs mūsu teātrī, jo šis ir atkārtots iestudējums. Pirms vairākiem gadu desmitiem mūsu teātrī šo stāstu jau iestudēja, bet tagad ar panākumiem to veidojis jaunais režisors Edgars Kaufelds. Viņš šo stāstu pasniedz tādā mūsdienīgā skatījumā. Manuprāt, skatītājiem izrāde jau ir ļoti iepatikusies, it sevišķi šī jaunā pasniegšanas maniere. Kāda tieši? Tas jāredz katram pašam. Izrāde ir ļoti dinamiska un asprātīga. Varu atklāt tikai to, ka izrāde būs ieturēta tādā savdabīgā mūsdienīgā stilistikā.

 

Kā tapa lelles šai izrādei?

– Izrādē ir lelles, kuru māksliniece ir Ieva Ozoliņa, scenogrāfs – Uģis Bērziņš, mūzikas autors – Juris Kaukulis. Veidojot lelles, māksliniece ir pieturējusies pie oriģinālajiem zīmējumiem, kas ir redzami Vilhelma Buša grāmatiņā Makss un Morics. Tas darīts apzināti – lai visi, kas reiz lasījuši šo grāmatiņu, atpazītu iemīļotos tēlus.

 

Leļļu teātris sagatavojis vēl kādu pārsteigumu Ventspils publikai.

– Jā, tā ir ceļojošā izstāde, kas viesosies vairākās Latvijas pilsētās, tai skaitā arī Ventspilī. Patlaban izstāde apskatāma Dailes teātrī. Ekspozīcijā redzamas 30 lelles. Izstāde izveidota saistībā ar Leļļu teātra 70 gadu jubileju. Apmeklētājiem tā būs sava veida atkalsatikšanās ar bērnībā iemīļotiem varoņiem, vismaz vecākā gadagājuma cilvēkiem noteikti. Izstādē, kuras nosaukums ir Leļļu stāsti, redzamas lelles ar augstu māksliniecisko vērtību. Liela daļa no šīm lellēm ir vecmeistara Pāvila Šenhofa darinātas. Lelles ir kā mākslas darbi, to izveidē ieguldīts ne mazums pūļu, laika un izpētes. Eksponāti ir patiesi interesanti un efektīgi. Cilvēki nereti domā, ka Leļļu teātrī ir novienkāršotas lelles, kuras pirktas veikalos, bet īstenībā to izveide ir vesels vairāku tapšanas stadiju process. Interesanti būs kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: