No 10. jūnija līdz 1. augustam teātra nama "Jūras vārti" lielajā izstāžu telpā būs skatāma Starptautiskās mākslas rezidences „Marks Rotko 2013” izstāde no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas.

Daugavpils ir pazīstama kā pasaulslavenā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko dzimtā pilsēta. Marka Rotko plenēri Daugavpilī ir ikgadējs pasākums. Kopš 2004. gada plenēros piedalījušies mākslinieki no Armēnijas, ASV, Austrijas, Baltkrievijas, Dānijas, Francijas, Igaunijas, Itālijas, Krievijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Ukrainas, Vācijas un Latvijas. No 2013. gada – plenērs iegūst jaunu formātu – rezidence.

 

Pastāv tradīcija, ka pēc rezidences katrs mākslinieks divus darbus dāvina pilsētai un tā nonāk mākslas centra kolekcijā.

 

Rezidences dalībnieki ir profesionāli mākslinieki, kas strādā uz audekla jebkurā tehnikā. Un tajā tiek aicināti piedalīties 11 mākslinieki konkursa kārtībā.

 

Mākslas rezidences ietvaros tapušie darbi caurstrāvo mākslinieku emociju atspulgus un atklāj zemapziņas tēlus gan ekspresīvi abstraktās kompozīcijās, gan grafiski ornamentālos, konstruktīvos un figuratīvos darbos.

 

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekciju veido gandrīz 800 vienības dažādos mākslas medijos (glezniecība, grafika, keramika, tekstils). Kolekcijas specifiku nosaka tās veidošanās process. Kolekcijas nepieciešamību modernās mākslas centrā attaisno tās sākotnējā ideja – stāstīt par Daugavpili mākslas valodā. Šoreiz tas tiek darīts ārpus Mākslas centra robežām, nodrošinot kolekcijas pieejamību un vairojot individuālo saskarsmi ar mākslu.

 

Ieeja izstādē bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: