No šodienas, 11. marta, teātra namā "Jūras vārti" var aplūkot fotomākslinieka Gunāra Bindes 80.jubilejai veltītu izstādi „Binde objektīva priekšā”.

Visu fotogrāfiju autori ir pasaulē zināmi, slaveni fotogrāfi – Gunāra Bindes draugi un kolēģi. Darbos redzams arī pats jubilārs. Fotogrāfijas dod priekšstatu gan par autoriem un viņu tik dažādo redzējumu, gan ļauj novērtēt fotogrāfu kā modeli – atraktīvu, fotogēnisku, ar labu humora izjūtu apveltītu cilvēku. Izstādītā fotogrāfiju kolekcija ir Gunāra Bindes īpašums, kas veidojies fotogrāfam saņemot savus portretus kā dāvinājumu.

 

Gunārs Binde ir pazīstamākais Latvijas fotogrāfs, un viņa darbi jau ir kļuvuši par Latvijas fotogrāfijas klasiku. Fotomākslinieka rokraksts ir melnbaltās fotogrāfijas, kurās attēlots kailas sievietes skaistums. Par vienu no Bindes pirmo aktu modelēm kļuva vēlākā mākslas zinātniece, bet tolaik sešpadsmitgadīgā Jaunatnes teātra skolēnu aktīviste Sarmīte Sīle. Šī 1963. gadā uzņemtā fotogrāfija kļuva par vienu no izcilākajiem mākslinieka darbiem. Mākslinieka dosjē veido arī viņa leģendārais darbs – slavenais teātra režisora Eduarda Smilģa portrets.

 

Laikā no 1959. gada līdz 2004. gadam Bindem ir bijušas 35 personālizstādes, kuras notika gan Latvijā, gan arī kaimiņzemēs un citviet Eiropā. Viņa darbi ir aplūkojami ne tikai Latvijas Fotogrāfijas muzejā, bet arī Francijas Nacionālās bibliotēkas Estampa kabinetā, V.Hengla Fotokabinetā Austrijā. Bindes darbi atrodami privātkolekcijās Latvijā, ASV, Argentīnā, Lietuvā, Igaunija, Krievijā, Vācijā, Francijā, Nīderlandē, Polijā, Austrijā. Fotogrāfa darbi ir publicēti arī vairākās ārzemju enciklopēdijās, un tie regulāri tiek publicēti mākslas un fotožurnālos gan Latvijā, gan arī ārzemēs.

 

Par fotografēšanu un fotomākslu mākslinieks savulaik ir teicis: "Neieguldiet naudu fotokamerā, ieguldiet sevis attīstīšanā. Jo šedevrus jau netaisa kamera, tos rada cilvēki."

 

Foto: fotoakademija.lv 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: