Trešdien plkst. 18.00 teātra namā "Jūras vārti" notiks mākslinieces Tatjanas Palčukas – Rikānes personālizstādes "Retrospekcija" atklāšana.

Adventa laikā Teātra nama „Jūras vārti” izstāžu zālē ienāk harmonijas pilna pasaule. Mākslinieces radītie tēli apdzīvo brīnumainu vidi, radot fantastiskus stāstus un noskaņas. Viņa rada jaunu simbolu valodu, kurā iedziļinoties, vērotājs gūst estētisku un emocionālu baudījumu.

 

“Es cilvēku uztveru kā daļu no makro kosmosa. Savukārt mēs katrs esam mikrokosmoss ar daudzām galaktikām sevī. Svarīgākā, grūtākā un interesantākā man ir gleznas kompozīcija. Es ielieku tajā domas, emocijas, idejas, enerģiju, un tad glezna sāk savu patstāvīgu dzīvi. Ne no kā, no tukšuma nekas nevar rasties. Ja tēlotāja māksla neskar skatītāja jūtas, tā nedarbojas. Manās gleznās nav nejaušību, viss ir radīts iepriekš – ilgā garīgā procesā,” stāsta Tatjana.


Mākslinieci nesaista mūsdienu mākslas agresivitāte un tās performatīvā daba. Iedvesmu viņa rod braucienos uz Eiropas kultūras centriem, baudot renesanses, holandiešu, itāļu un citu pasaules dārgumu darbus slavenās galerijās un muzejos. Viņa mīl visas baltās krāsas noskaņas, perlamutru, pelēko un zelta (okera) gammu. Viņai tuva 15. – 17. gadsimta ziemeļu renesanses māksla, piemēram, niansēti veidotie, ar apburoši sīkām detaļām pieblīvētie brāļu Limburgu gleznojumi, nīderlandiešu mākslinieku radītie darbi. Lūkojoties ziemeļu renesanses laika mākslā, viņa savās sajūtās pārceļas uz senu, harmonijas pilnu pasauli, kur laiks ritēja lēnāk.

 

Tatjana Palčuka – Rikāne mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijā pie izciliem Latvijas mākslas lielmeistariem - I. Vecozola, P. Postaža, B. Bērziņa, E. Iltnera un akadēmiķa Ed. Kalniņa.

 

Radošā darba gados ir gūti teicami panākumi starptautiskos konkursos un mākslas tirgos. Pēdējā nozīmīgā izstāde māksliniecei notika Ņujorkā šī gada martā, kur viņai bija iespēja piedalīties starptautiskā liela mēroga projektā. Autores darbi sastopami daudzu pasaules valstu mākslas privātkolekcijās, kā arī Krievijas Valsts Mākslinieku savienības krātuvē un Krievijas Kultūras ministrijas krātuvēs.

 

Izstāde teātra namā „Jūras vārti” būs apskatāma līdz 2014. gada 16. janvārim.

 

Ieeja izstādē bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: