Jau astoto reizi pēc kārtas no 12. līdz 17. augustam Ventspilī norisināsies Mūsdienu ritma mūzikas festivāls - meistarklases „Ventspils Groove 2013”.

Ar Ventspils pilsētas domes un VKKF Kurzemes kultūras programmas finansiālo atbalstu to organizē Ventspils Mūzikas vidusskola sadarbībā ar Ventspils Kultūras centru.

 

Lai iepazīstinātu Latvijas mūzikas skolu audzēkņus un pārējos interesentus ar populārās mūzikas attīstību, tās iespējām Latvijā un citās valstīs, vienlaikus bagātinot arī kultūras dzīvi, Ventspils Mūzikas vidusskola sadarbībā ar Ventspils domes Kultūras centru kopš 2006.gada vasaras uzsāka organizēt mūsdienu ritma mūzikas festivālu, kas iesākumā bija tikai kā vasaras nometne un meistarklases. Taču, jau turpmākajos gados, piesaistot ne tikai Latvijā populārus, bet arī ārvalstīs populārus izpildītājus un meistarklašu vadītājus, festivāls ieguva plašāku skanējumu, pārtopot par Starptautisko mūsdienu ritma mūzikas festivālu – meistarklasēm „Ventspils Groove”.

 

 

Festivāla- meistarklašu ietvaros paredzēti vairāki koncerti ar profesionālu Latvijas un ārzemju džeza mūziķu piedalīšanos.

 

Šī gada jauninājums – festivāls iznāk no ierastām norises vietām ārā pie cilvēkiem, Ventspils ielās un Pārventā. Tradicionālos festivāla koncertus papildinās „mazā” (bērnu) bigbenda koncerti, „lielā” (pieaugušo) bigbenda vakara koncerti un Francijas dueta „Matiss&Charley” uzstāšanās Dzirnavu laukumā un Rūdolfa Macata koncerts Pārventas bibliotēkā.

 

Trešdien 14.augusts

plkst. 19.00 Pārventas bibliotekā

Rūdolfa Macata trio

Rudolfs Macats - Klavieres ( Latvija)

Pit Dahm - Bungas ( Luxemburga)

Marco Zenini - Bass ( Itālija )

 

Ceturtdien 15.augusts

plkst. 19.00 Dzirnavu laukumā

Duets „Matiss&Charley”

Matiss Čudars ( Latvija)

Charley Rose ( Francija)

 

Piektdiena 16. augusts

plkst. 19.00 koncerts Rātslaukumā

Uzstāsies soliste Inga Bērziņa un ansamblis Madara Kalniņa vadībā, un koncerta otrajā daļā viens no pieprasītākajiem Hammond ērģelniekiem ne tikai Eiropā, bet arī ASV Raphaels Wressnigs un Ventspils bigbends.Bezmaksas pasākums.

 

Sestdiena 17.augusts

plkst. 13.00 koncerts Rātslaukumā

Muzicē Starptautiskā mūsdienu ritma mūzikas festivāla „Ventspils Groove” meistarklašu dalībnieki.

Bezmaksas pasākums.

plkst. 19.00 Starptautiskā mūsdienu ritma mūzikas festivāla „Ventspils Groove 2013” noslēguma koncerts Rātslaukumā

Uzstāsies dziedātāja no Igaunijas Sofija Rubina un amerikāņu dziedātājs Joey Blake kopā ar Ventspils bigbends.

 

Ik vakaru festivāla ietvaros Kultūras centra telpās notiks arī Jam session pasākumi, kuros aicināti piedalīties visi interesenti.

 

Starptautiskā mūsdienu ritma mūzikas festivāla „Ventspils Groove” ietvaros interesentiem tiek piedāvāta iespēja apmeklēt meistarklases. Līdz šim meistarklašu dienaskārtība bijusi plānota tā, lai priekšpusdienā varētu notikt praktiskās nodarbības pie dažādu specialitāšu pasniedzējiem, bet pēcpusdienā lai meistarklašu dalībnieki varētu muzicēt ansambļu sastāvos. Bez tam darbs ar meistarklašu dalībniekiem tiek organizēts atbilstoši viņu priekšzināšanu līmenim un izvēlētajai specialitātei.

 

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas meistarklašu dalībnieki varēs papildināt savas zināšanas pie pazīstamiem Latvijas mūziķiem, kā arī pasniedzējiem un viesmāksliniekiem no ASV, Luksemburgas, Nīderlandes, Itālijas un Francijas. Arī šogad festivāla ietvaros tiks turpināta pērn pirmo reizi organizētā mazā Big band nometne bērniem, ko vadīs Renārs Lācis. Tās dalībniekiem būs iespēja piedalīties dažādās nodarbībās, attīstot un pilnveidojot iemaņas instrumenta spēlē, improvizācijā, kā arī ritma mācībā. „Ventspils Groove 2013” ietvaros tiks organizēti apmācību kursi mūzikas tehnologiem- skaņu operatoriem.

 

Meistarklašu vadītāji

Džojs Bleiks (vokāls) ASV

Džojs Bleiks radošā darbība ietver dziedāšanu, producēšanu, skaņu režiju, instrumentspēli (klavieres, ģitāra, bass un perkusijas) - viņš ir arī komponists, dejotājs un kordiriģents. Šobrīd Bleikspasniedz vokālu, pasaules mērogā pazīstamajā un, iespējams visprestižākajā ritma mūzikas augstskolā Berklee College of Music Bostonā (ASV). Vienlaicīgi ar pedagoģisko darbību Bleiksturpina uzstāties arslaveno grupu SoVoSo un Bobby McFerrin kura vārds komentārus neprasa.

 

Inga Bērziņa ( vokāls)- Latvija

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza nodaļas vokālā pedagoģe un džeza dziedātaja, kura labi pazīstama ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu džeza mūzikas lietpratējiem. Izglītību ieguvusi Maskavas Gņesinu mūzikas pedagoģijas institūtā, kur studējusi estrādes un džeza mūzikas nodaļā, dziedājusi dažādos džeza un estrādes ansambļos, pēdējā laikā biežāk sadarbojas ar Latvijā populāru džeza mūziķu apvienības Riga Groove Electro pārstāvjiem Denisu Paškeviču, Madaru Kalniņu un Kasparu Grigali, kā arī Mirage Jazz Orchestra. Savu dziedātprasmi māksliniece papildinājusi dažādās apmaiņas programmās un meistarklasēs Eiropā un ASV.

 

Pits Dāms (sitaminstrumenti) - Luksemburga

Bundzinieks, multi-instrumentālists un komponists no Luksemburgas. Pits sāka spēlēt bungas jau 4. gadu vecumā pie bundzinieka Alain Ginter. Sākot no 6. gadu vecuma apgūst perkusiju, klavierspēli, kā arī mācijās mūzikas teoriju Luksemburgas konservatorijā. Pateicoties viņa tēvam, džeza saksafonistam Polam Dāmam, iemīl džeza mūziku. Laika periodā no 2005. gada līdz 2009. gadam, Pits studēja ar visdāžadākajiem skolotājiem un māksliniekiem. Pēc Luksemburgas konservatorijas beigšanas, Pits pārceļas uz dzīvi Amsterdamā, kur viņš šobrīd sadarbojas ar vairākiem māksliniekiem, arī no Luksemburgas.

 

Kaspars Grigalis (sitaminstrumenti) – Latvija

Viens no labākajiem un pieprasītākajiem perkusionistiem Latvijā. Absolvējis Ventspils Mūzikas vidusskolu, kur šobrīd turpina pedagoga gaitas Estrādes un džeza mūzikas nodaļā, kā arī absolvējis J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Savas profesionālās iemaņas pilnveidojis pie daudziem pasaulē pazīstamiem pedagogiem. Lai arī iesākumā vairāk koncentrējies uz džeza mūziku: muzicējis ar visiem pazīstamākajiem Latvijas džeza mūziķiem un labi zināmiem pasaules klases džeza mūziķiem (piemēram, Džulianu Loidu-Vēberu un Tallinas kamerorķestri), taču atradis savu nišu arī popmūzikā. Savu pieredzi papildinājis, muzicējot kopā ar Latvijas popmūzikas, rokmūzikas, r'n'b, hip-hop un estrādes mūzikas populāriem māksliniekiem – kā R. Paulu, M.Vilcāni, I.Busuli, J.Stībeli, L.Vaikuli, R.Macatu, Amber u.c.

 

Marko Zenini (bass) Itālija

Dzimis netālu no Romas. Savas mūziķa karjeras sākumā spēlē rokmūzikas ansambļos. Marko pirmie skolotāji bija Luka Barberini un Toni Armetta, kuri iepazīstināja viņu ar plašo džeza mūzikas pasauli. Marko studējis Frosinones konservatorijā Italijā pie pedagogiem Lukas Kola, Džanluidži Dzampieri. Sadarbojas ar daudziem mūziķiem Eiropā. Muzikālā izaugsme ir galvenais mērķis Marko dzīvē. Viņa devīze ir būt maksimāli godīgam mūzikā, ka arī atrast balansu starp dvēseli un pratu.

 

Rūdolfs Macats (pianists) Latvija- Nīderlande

Komponists un pianists Rūdolfs Macats ir viens no latviešu jaunajiem mūziķiem, kurš vairs necenšas sevi ielikt kādos mūzikas stilos vai žanros, viņaprāt viņš sevi jau ir pierādījis kā spožu džeza pianistu. Viņa jaunā mūzika raksturo multikulturāla cilvēka izaugsmi un cilvēka iekšējās telpas atradumus. Rūdolfs 2009. gadā pabeidza Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļu un iestājās Amstedamas mūzikas konservatorijā. Rūdolfs mācījies un piedalījies meistarklasēs pie pasaulē pazīstamiem pianistiem, uzstājies un spēlējis koncertus Anglijā, Holandē, Vācijā, Gruzijā, Beļģijā, Šveicē, Luksemburgā, Kurasao , Igaunijā, Lietuvā un Latvijā. Rūdolfs piedalījies vairākos mūzikas ierakstos, no tiem ir izdoti divi - Nika Gotema un DJ Monsta grupas Nimo albums “The World is Your Oyster” 2010. gadā un dziedātājas Šarlotes Hīsenas albums “Salome” 2011. gadā, kurš tika ierakstīts Beļģijā un miksēts Islandē.

 

Ritvars Garoza (taustiņinstrumenti) – Latvija

Studējis Tallinas Mūzikas akadēmijā ģitārista Jaak Soaar vadītajā džeza un populārās mūzikas nodaļā, pie pedagogiem Kari Ikonen un Raul Soot. J.Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas džeza un populārās mūzikas nodaļas džeza solfedžo, kameransambļu un klavieru pasniedzējs. Pianists, komponists un aranžētājs City Jazz Big Band. Uzstājies arī dažādos citos kameransambļu sastāvos, muzicējis kopā ar O.Lundstrēma orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri.

 

Māris Plūme(ģitāra, basģitāra, vokāls, perkusijas)- Latvija

Ieguvis bakalaura grādu RPIVA Populārās un džeza mūzikas nodaļā kā ģitāras pasniedzējs. Ģitārspēli apguvis arī Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā kā Erasmus apmaiņas students. Kā ģitārists piedalījies vairākos Latvijas un starptautiska mēroga pasākumos. 2005. gadā ieguvis pirmo vietu Sony Jazz Stage džeza ģitāristu konkursā. Strādājis arī par ģitāras pedagogu Ventspils Mūzikas vidusskolā.

 

Matīss Čudars (ģitāra) - Latvija

Matīss Čudars ir latviešu džeza ģitārists un komponists, atzīts par vienu no daudzsološākajiem Baltijas valstu džeza mūziķiem. Matīsa rakstītā mūzikā un improvizācijas veids sevī iekļauj ļoti daudz dažādus mūzikas žanrus - spēcīgs uzsvars tiek likts uz tradicionālo džeza improvizācijas valodu, folkmūzikas vienkāršību, indīroka enerģiju un klasiskās mūzikas harmoniju. Matīss ir Amsterdamas Konservatorijas bakalaurs. 2010. gadā ieguva Grand Prix "Prinses Christina" konkursā, 2012. gadā izcīnīja pirmo vietu "Keep An Eye Jazz Award" un šā gada pavasarī ieguva Grand Prix prestižajā Burghausen Jazz Award.

 

Šarlē Rouzs (saksofons) - Francija

Rouzs ir franču saksofonists un komponists, kurš savas saksofonista un improvizētāja prasmes izkopis, spēlējot daudz dažādu muzikālo stilu. No dixie-land līdz brīvam avangardam, no bebop līdz agresīvai metal mūzikai. Šovasar Šarlē ieguva maģistra grādu Amsterdamas Konservatorijā ar atzīmi 10. Šarlē savā muzikālajā valodā ir iemantojis viņa tautas 20. gs. komponistu harmonisko bagātību, afrikāņu un indiešu ritmiku, to integrējot mūsdienu džeza improvizācijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: