Trešdien, 17. aprīlī kino lektoriju cikla „Kino vārti” seanss kopā ar kino producenti Ievu Pitruku pilnībā tiks veltīts nesen aiz dzīvības robežas aizgājušā ievērojamā Latvijas kino režisora Herca Franka poētiskajai un delikātajai daiļradei.

Lektorija laikā skatītājiem būs iespēja noskatīties fragmentus no vairākām Herca Franka radītajām filmām – „Esības prieks” par izcilo dārzkopi un selekcionāru Pēteri Upīti, „Mūžs” par leģendāro kolhoza „Lāčplēsis” priekšsēdētāju Edgaru Kauliņu, „Baltie zvaniņi”, „Augstākā tiesa”, „Par 10 minūtēm vecāks” un no režisora pēdējās filmas „Haika”.

 

Hercs Franks dokumentālajā kino strādāja pusgadsimtu. Viņa labākie darbi pieder pasaules dokumentālistikas klasikai un aptver plašu tematisko loku - no cilvēka dzimšanas brīnuma līdz slepkavībai.

 

Hercs Franks bija pasaules līmeņa dokumentālā kino režisors - filozofs, morālists, pētnieks. Viņa filmās atklājas dzīves, mākslas un cilvēka būtības trauslais sakausējums. Franks bija autorkino pārstāvis, viens no latviešu poētiskā dokumentālā kino stila aizsācējiem, pasaulē, iespējams, vispazīstamākais Latvijas kino meistars. Herca Franka kontā ir ap 40 filmu, no kurām daudzas apbalvotas nozīmīgos pasaules kinofestivālos.

 

Herca Franka redzējumu raksturo viņa paša teiktais: “Pirmais un otrais punkts dokumentālista kodeksā skan – neizmantot kinokameru, lai nodarītu cilvēkam ko ļaunu, neapvainot viņa pašcieņu. Un nedrīkst lūrēt – ir jāskatās. Jāskatās un jāredz! Ar acīm un sirdi.”

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: