No 12. marta teātra namā "Jūras vārti" būs iespējams apskatīt Liepājas teātra kostīmu izstādi. Kostīmi iegūti gan no Liepājas teātra, gan Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja kolekciju krātuves.

Izstādes atklāšanā piedalīsies teātra zinātniece Margita Mantiņa, aktrises Aina Karele, Dace Lūķe, Marita Lūriņa.

Teātris ir gaistoša māksla. Kad beidzas iestudējuma mūžs, paliek skatītāju atmiņā glabātie iespaidi, paliek arī reālas izrādes liecības: fotoattēli, rekvizīti, kostīmi. Kostīms ir sava veida mākslas darbs, ko rada kostīmu mākslinieks. Savukārt viņa ieceres īsteno šuvēji, kas teātrī mēdz būt īsti meistari. Kad izrāde vairs nav repertuārā, tērpi turpina dzīvot savu dzīvi. Daļa tiek saglabāta teātrī, bet ļoti daudz un lielā daudzveidībā tie ar saviem skatuves dzīves stāstiem glabājas Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja kolekciju krātuvē, ik pa laikam piedaloties izstādēs, dažādos pasākumos, ceļojot uz dažādām vietām.

Liepājas teātrī savulaik ļoti nozīmīga izrāde bija režisora Oļģerta Krodera iestudētais ”Hamlets’’ ar Jāni Makovski un Juri Bartkeviču Hamleta lomā. Šajā izrādē Juris Bartkevičs atveidoja arī Klaudija lomu. Izrāde bija veiksme gan režisoram, gan aktieriem. Ar izrādi teātris piedalījās Šekspīra festivālā Erevānā Armēnijā un guva panākumus. Līdzās šiem mākslinieka Alda Kļaviņa klasiski veidotajiem kostīmiem, būs pārstāvēti arī Zigrīdas Atāles klasiskie kostīmi no izrādes „Spītnieces savaldīšana”. Bet pretstats šiem skatuves tērpiem ir savulaik ļoti modernie mākslinieka Arta Butes kostīmi izrādei ”Kaija”, kas uzlūkojama par mākslinieka Arta Butes un režisora Olģerta Krodera veiksmīgu kopdarbu. „Kaija” bija izcilākais režisora Oļģerta Krodera darbs viņa Liepājas teātra beigu posmā. Liepājas teātra aktrises Amālijas Menceles kolekcijā ir saglabājies Bārtas novada tautas tērps, ko viņa savulaik noteikti ir ģērbusi arī izrādēs. Tas arī ir visvecākais kostīms šajā izstādē. Minētie kostīmi ir no Liepājas teātra kolekcijas Rakstniecības, mūzikas un teātra muzeja krātuves. Bet Liepājas teātris arī no saviem krājumiem rādīs kostīmus gan no klasiskām izrādēm, kā „Dons Karloss”.

Moderno dramaturģiju pārstāvēs kostīmi no izrādes”Harolds un Moda”. Būs kostīmi arī no izrādēm bērniem ”Bruņurupuča ceļojums’’,”Krokodils Gena”. Kostīmu klāsts būs daudzveidīgs.

Izstādē kostīmus papildinās fotoattēli, kuros redzami aktieri lomās kostīmos, kā arī dažādi aksesuāri, kas papildinājuši to vai citu atveidojamo skatuves tēlu. Liepājas teātra kostīmu izstādi atklās 12. martā un tā būs apskatāma visu mēnesi.

Izstādes atklāšana 12. martā plkst. 18.00.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: