Ventspils muzeja vēsturniece Agita Dreiersdorfa Vēstures otrdienā 26.februārī plkst.17:30 iepazīstinās interesentus ar to kā Pārventas ciemi 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā iekļaujas pilsētā.

Pārventas veidošanās tieši saistīta ar izmaiņām Krievijas impērijas politiskās pārvaldes sistēmā un 19.gs./ 20.gs. mijā realizēto Ventspils ostas modernizāciju. Līdz pat 19.gs. otrajai pusei Pārventas teritorija bijusi praktiski neapdzīvota. Ventmalā pretī pilsētas Plosta ielai atradās pārceltuve un Sarkanmuižas krogs. Tagadējā ostas teritorijā bija dzirnavas un kokapstrādes uzņēmums, savukārt pie Lidotāju un Ozolu ielas - ķieģeļceplis.

Teritorijas pie tagadējās Talsu un Tārgales ielas 19.gs. 60.gados uz valsts piešķirtās zemes ar vienkāršām koka ēkām apbūvēja bijušie cara armijas zaldāti. Viens šādas saimniecības piemērs skatāms Piejūras brīvdabas muzejā – tā ir no Tārgales ielas pārceltā Smiltnieku māja ar visu iemītnieku iedzīvi un stāstiem.

A.Dreiersdorfa jau vairākus gadus pēta Pārventas veidošanās vēsturi un nesen, februāra sākumā ar sava pētījuma rezultātiem iepazīstināja interesentus Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja ikgadējā zinātniskajā konferencē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: