Trešdien, 20. februārī, plkst. 13.00 Galvenajā bibliotēkā cikla „Kurzemes atmiņa” turpinājumā tikšanās ar vēstures doktoru, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta direktoru, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli, arheologu Gunti Zemīti.

Guntis Zemītis ir vēsturnieks, kurš neslēpj savu ciešo saikni ar paša senčiem un emocijas, kas radušās saskarsmē ar senatni. Radošs, demokrātisks, aizrautīgs. Vairāk kā desmit gadus piedalījies arheoloģiskajos izrakumos Daugmales pilskalnā, meklējis Gaujas lībiešu varenāko – Satezeles – pili. Kā daži apgalvo, pat atklājis Jelgavas pils spoku, bet par pārsteidzošāko un emocionālāko atradumu uzskata Gaideļu-Viduču senkapos pie Jaunsvirlaukas uzieto jaunas sievietes un viņas jaundzimuša bērniņa apbedījumu.

 

Šobrīd arheoloģija atvirzījusies otrajā plānā, bet Zemītis uzsver, ka noteikti vēlas atgriezties arheoloģijā, pievērsties dažām vēl nesakārtotām lietām, vēlas uzrakstīt grāmatu par Salaspils Laukskolas ciema arheoloģiskajiem materiāliem.

 

Zemītis pētījis arī lībiešu senāko vēsturi. Par viņa atklājumiem un secinājumiem varēs uzzināt lekcijā „Kurzemes lībieši 10.-13.gs.”. Lekciju ciklu „Kurzemes atmiņa” finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Ieeja uz pasākumu bez maksas. Aicināti visi interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: