Ventspils kultūras centrā ikviens bija aicināts uz šī gada jubilāra komponista Pētera Butāna autorkoncertu, kurā izskanēja pūtēju orķestru mūzika.

Programmas atskaņošanā piedalījās Latvijas Universitātes pūtēju orķestris diriģenta Jāņa Puriņa vadībā, Ventspils pilsētas domes Kultūras centra un Ventspils mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris „Ventspils”, diriģents Valentīns Vinokurovs un „Collegium Vocale Ventspils” grupa Ivara Cinkusa vadībā. Pieskaroties radošuma mainīgajai dabai, muzikālo skanējumu caurvija indiešu dzejnieka un gara darbinieka Rabindranata Tagores apcerējumi Aigara Runčis izpildījumā.


Programmā izskanēja komponista Pētera Butāna dažādos laika posmos tapuši skaņdarbi pūtēju orķestrim, kā arī dziesmas no cikla „Mīlestības dziesmas” ar Friča Bārdas tekstiem, kurām pavadījums pirmo reizi izskanēja pūtēju orķestra izpildījumā.

Komponists Pēteris Butāns - Lielās Mūzikas balvas (2004), „Dienas” balvas (2003), Autoru biedrības AKKA/LAA Autortiesību bezgalības balvas (2008) laureāts, Latvijas komponistu savienības biedrs savu dzīves 70 gadu jubileju atzīmēja 2012. gada 22. augustā un autora dzīves vieta pašreiz ir Ventspils.

Pētera Butāna mūzikai raksturīga liriski ekspresīva un padziļināti meditatīva izteiksme. Nereti vērojama pievēršanās arī humoristiski teatrālu un pat grotesku tēlu izpausmei, tādējādi mākslinieciski modelējot sava laika dzīvi visā tās daudzveidībā. Viena no svarīgākajām vadlīnijām Pētera Butāna daiļradē ir intensīvi garīguma atjaunotnes meklējumi, saistot tos gan ar latviešu folkloras un tajā atspoguļotās dzīvesziņas, gan ar kristīgās baznīcas ilglaicīgās vēstures gaitā gūtā ētiskā un filozofiskā pasaule skatījuma un mākslinieciskās pieredzes aktualizāciju. Šos divus estētiskos un stilistiskos orientierus Pēteris Butāns ir īpaši akcentējis savos izvērstajos vokāli simfoniskajos sacerējumos(www.lmic.lv).

Savdabīgu lomu komponista daiļradē ieņem arī sacerējumi pūtēju orķestrim un tieši šajā žanrā jau vairāku gadu garumā Pēterim Butānam ir izveidojusies sadarbība ar Ventspili, kurā tiek organizēts Ventspils Starptautiskais jauniešu pūtēju orķestru festivāls. Atzīmējot būtisko nepieciešamību sekmēt pūtēju orķestru muzicēšanas tradīcijas, kā arī popularizēt latviešu komponistu oriģinālmūziku pūtēju orķestriem, sadarbībā ar Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centru, festivāla repertuārā jau tradicionāli tiek iekļauti speciāli konkursam pasūtīti latviešu komponistu jaundarbi pūtēju orķestriem. Ventspils II Starptautiskajā jauniešu pūtēju orķestru festivālā, kurš notika 2010. gadā, kā obligātais skaņdarbs konkursa programmā tika iekļauts Pētera Butāna „Livonijas pils dejas”, bet Ventspils III un IV Starptautiskajā jauniešu pūtēju orķestru festivālā konkursa programmās A grupas kolektīvi izpildīja speciāli konkursam pasūtītus komponista Pētera Butāna skaņdarbu „Dārza mūzika” un „Kovboja sapnis”, kurus būs iespējams dzirdēt arī autorkoncertā.

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: