11. oktobrī plkst. 18.00 teātra namā “Jūras vārti” tiks atklāta starptautiska grafikas izstāde “Titānika” 100 gadu atcerei.

Izstādē tiks eksponēti 60 dažādu mākslinieku grafikas darbi un prezentēts katalogs. Izstādē piedalās gan Latvijas mākslā zināmi un plašu atzinību iemantojuši meistari kā Gunārs Krollis, Imants Krepics, Arturs Ņikitins, Dzidra Ezergaile, Valentīns Ozoliņš, Maija Dragūne, Nele Zirnīte, Māris Subačs, Varis Krauklis, gan jaunāki autori, kas salīdzinoši nesen nonākuši uz mākslas scēnas – Ansis Butnors, Inita Ķuda, Signe Štrauss, Inguna Krolle - Irbe, Neonilla Medvedeva. Tāpat izstādē būs ārzemju autoru darbi no Amerikas Savienotajām Valstīm, Brazīlijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Lietuvas, Krievijas, Dānijas, Igaunijas, Itālijas, Nīderlandes, Šveices un Japānas.

 

Iedvesma izstādes kuratorei māksliniecei Nelei Zirnītei tās īstenošanai atnāca negaidīti, proti, nejauši izlasot Latvijā dzimušā, taču vairāk ASV, Filadelfijā, pazīstamā teologa un dzejnieka Vilhelma Fetlera (1883-1957) dzejoli, kuru viņš veltījis savam draugam, kas devās liktenīgajā ceļojumā ar kuģi "Titāniks" un nekad vairs neatgriezās. Spēcīgā noskaņa, kas caurstrāvo dzejoli, kļuvusi par pastāvīgu pavadoni gan darbā pie grafikas preses, gan rakstot projektu un pārdomājot cilvēka dzīves trauslumu mūžības priekšā.

 

Krauzes rūpnīcā izgatavotā grafikas prese tapusi gandrīz pusgadsimtu agrāk par Titāniku, un kopš 1960. gadiem atradusi piestātni Vecrīgā, Mākslas mājā, un kā nenogremdējams kuģis šķeļ radošā mākslas procesa viļņus, kalpodama grafikas tradīciju turpinājumam un tālākai attīstībai. Masīvās un smagās mehānisma detaļas atlietas Krupa fabrikā – tieši tur, kur tikušas izgatavotas arī Titānika detaļas. Arī kuģa interjerā izmantotie paklāji izgatavoti Rīgā, tāpēc var pamatoti uzskatīt, ka šī izstāde ir radošs apliecinājums Latvijas un pasaules kultūras mijiedarbībai kā pagātnē, tā arī tagadnē.

Izstāde būs apskatāma no 11. oktobra līdz 11. novembrim katru dienu no plkst. 9.00 līdz 20.00. Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: