Ventspilī Starptautiskās vokālās meistarklases organizē kopš 2004. gada vasaras, kad jaunieši ir brīvi no mācībām skolā un var veltīt vairāk laika saviem iemīļotajiem vaļaspriekiem un atpūtai.

Vokālās meistarklases ir iesakņojusies un visā Latvijā atzinību guvusi muzikālo izglītību veicinoša tradīcija. Meistarklašu pedagogu un dalībnieku sastāvs ir internacionāls. Tās apmeklējuši dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Austrijas, Lielbritānijas, Ukrainas, Bulgārijas, Albānijas, Somijas un, protams, arī Ventspils jaunie dziedātāji, mūzikas skolas un vidusskolas audzēkņi.

Neapšaubāmi, tā ir pieredze, kas ļauj būtiski paaugstināt audzēkņu profesionālo līmeni, rosina un motivē jauniešus pievērsties mūzikas studijām nopietnāk un strādāt aizrautīgāk. Daudzi no iepriekšējo meistarklašu dalībniekiem turpina studijas Mūzikas augstskolās Latvijā un ārzemēs. Ik gadu pilsētas Dome atbalsta šo starptautisko pasākumu un piešķir finansējumu pedagogu darbu apmaksai un aviobiļešu iegādei.

Bet ir vēl kāda ļoti būtiska lieta – tā ir meistarklases dalībnieku vēlme un nepieciešamība apgūtās iemaņas iespējami ātrāk nostiprināt praksē un uzstāties publiskos koncertos. Lai justos uz skatuves pārliecinoši un labi sagatavotos priekšnesumiem, svarīgi ir arī apgūt skatuves kustību, māku sevi prezentēt un pieredzi publiski uzstāties. Tāpēc, pēc meistarklašu dalībnieku lūguma, šogad organizēsim trīs koncertus.

Pirmais koncerts 8. augustā iecerēts Livonijas ordeņa pils telpās kā koncerts lekcija BEL CANTO cauri gadsimtiem. Koncerta ieskaņā savas bel canto prasmes rādīs Ventspils Mūzikas vidusskolas vokālās nodaļas audzēkņi. Savukārt koncerta turpinājumā īstu meistarības paraugstundu demonstrēs divas lieliskas operdziedātājas – Nacionālās operas jaunā zvaigzne – soliste Liene Kinča un lieliska operdziedājā no Bulgārijas Andriana Yordanova. Domāju, ka šāda pieredze jauniem izpildītājiem ir ļoti motivējoša un nozīmīga. Savukārt koncerta apmeklētājiem – draugiem, vienaudžiem, ģimenes locekļiem būs iespēja uzzināt visu par Bel canto vokālās skolas tradīcijām, attīstību, uzplaukumu, norietu un renesansi mūsdienās.

Otrais koncerts iecerēts 9. augustā Ventspils bibliotēkas telpās. Koncerta Romantisks vakars sveču gaismā programmā skanēs dziesmas un dzeja par mīlestību – tēma, kas ir mūžīga un aktuāla jebkura vecuma auditorijai, un jo īpaši jaunatnei. Šajā koncertā jaunae dziedātāji parādīs ne tikai savas vokālās, bet arī aktieriskās dotības, prasmi strādāt individuāli un ansamblī.  Par koncerta noskaņu un režiju rūpēsies režisore Iveta Ērkšķe.

Un pēdējais koncerts, kas paredzēts 10. augustā Livonijas ordeņa pilī, būs meistarklases noslēguma koncerts. Tajā piedalīsies tikai labākie no labākiem vokālistiem. Koncerta programmā skanēs dažādu žanru skaņdarbi balsij – kā populārā mūzikas dziesmas, tā arī dziesmas un ārijas no mūzikliem, operetēm un operām. Šie koncerti parasti ir ļoti labi apmeklēti un sniedz lielu emocionālu baudījumu kā jaunajiem izpildītājiem, tā klausītājiem.

Projektu realizēs Ventspils Mūzikas vidusskola sadarbībā ar RAMANTRA IK producenti Karmenu Radovsku.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: