Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērienīgās kratīšanas vakar veicis saistībā ar 20.maijā ierosinātu kriminālprocesu pēc Krimināllikuma (KL) pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu u.c.

 Birojs ierosinājis kriminālprocesu pēc KL 195.panta 3.daļas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu.

Kriminālprocess ierosināts arī pēc 219.panta 2.daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Pēc šī panta var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 4 gadiem, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Tiek vērtēti iespējami pārkāpumi pēc KL 318.panta 2.daļas par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā. Par šādiem pārkāpumiem var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 8 gadiem, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat lietā tiek vērtēta atbildība pēc 320.panta 4.daļas par kukuļa pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļautu bezdarbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, ja tās izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis izspiests. Par šo likuma pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kriminālprocess ierosināts arī pēc 323.panta 2.daļas par kukuļa nodošanu vai piedāvāšanu, ja piedāvājums pieņemts, personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, neatkarīgi no tā, vai nodotais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, ja tās izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā, ja tās izdarījusi valsts amatpersona vai arī ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no 3 līdz 8 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Lieta rosināta arī pēc KL 326.panta 2.daļas par mantiska darījuma veicināšanu vai piedalīšanos tajā, ja to mantkārīgā nolūkā vai citas personiskās ieinteresētības dēļ izdarījusi valsts amatpersona, kurai tas sakarā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegts, ja tās izdarījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli. Par šādu likumpārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tāpat tiek izvērtēta amatpersonu atbildība pēc KL 325.panta 2.daļas par valsts amatpersonai likumā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts vai sabiedrības interesēm vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, ja tās izdarījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem, ar arestu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: