Ar šo gadu kriminālatbildība vairs neiestājas tiem cilvēkiem, kas tīši izdarījuši vieglus miesas bojājumus.

No Krimināllikuma izslēgts pants, kas paredzēja kriminālatbildību par tīšu miesas bojājumu nodarīšanu, kas cietušajam nav izraisījis veselības traucējumus vai darbspēju zaudēšanu. Turpmāk par šādiem pārkāpumiem ir paredzēta administratīvā atbildība, par ko var uzlikt naudas sodu no 150 līdz 300 latiem. Par gada laikā atkārtotu pārkāpumu paredzēts sods no 300 līdz 500 latiem.

 

Līdz ar grozījumiem Krimināllikumā notiesājošais spriedums atcelts arī Valentīnai Dabižai, kas bija apsūdzēta par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu savai kaimiņienei – titula Latvijas lepnums 2009 ieguvējai tārgalniecei Ilzei Ābolai. Jāatgādina, ka Ventspils tiesa Valentīnai piesprieda 40 stundu piespiedu darbu sabiedrības labā, kā arī lika segt 200 latu par Ābolas advokāta pakalpojumiem un 25 latus par ārstēšanās izdevumiem.

Taču Valentīna šo spriedumu apelācijas kārtībā pārsūdzēja Kurzemes apgabaltiesā, kas sodu atcēla, jo izdarītajā nodarījumā nav noziedzīgā nodarījuma sastāva. Tāpat tiesa bez izskatīšanas atstāja Ābolas pieteikto kaitējuma kompensāciju.

 

Jau rakstījām, ka abas kaimiņienes dzīvo četru dzīvokļu mājā Tārgalē, trijos no tiem dzīvo gan Ilzes pašas kuplā ģimene, gan arī viņas tuvinieki. Abpusējs konflikts ilgst jau 13 gadu, un tajā ar regulāru saķeršanos iesaistītas abas sievietes. Viens no domstarpību iemesliem ir smaka kāpņu telpā no Ābolu ģimenes locekļu kūts drēbēm un zābakiem un Valentīnas vēlme šo smaku vēdināt, kas veido caurvēju un traucē Āboliem. Valentīna uzskata, ka Āboli viņu grib no dzīvokļa izēst, tādēļ viņi rīko dažādas provokācijas.

 

 

Dekriminalizēti arī citi noziegumi: 

par jūras piesārņošanu,

par atmosfēras gaisa piesārņošanu,

par meža dedzināšanu,

par meža iznīcināšanu aiz neuzmanības,

par patvaļīgu koku ciršanu,

par nelikumīgām medībām,

par patvaļīgu zvejošanu,

u.c.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: