No 9. līdz 13. septembrim Dānijā, norisināsies viens no nozīmīgākajiem profesionālās izglītības un prasmju izcilības pasākumiem Eiropā - starptautiskais konkurss EuroSkills 2025, kurā piedalīsies ap 600 jauno profesionāļu līdz 25 gadu vecumam no 33 WorldSkills Europe dalībvalstīm.
Latviju konkursā pārstāvēs arī Ventspils tehnikuma 2024. gada absolvente Avigeja Doronina, kura specializējas ēdienu gatavošanā.
2024.gadā Avigeja kļuva par uzvarētāju nacionālajā profesionālās meistarības konkursā "SkillsLatvia", izcīnot tiesības pārstāvēt Latviju starptautiskā mērogā. Jauniete jau vairākus mēnešus intensīvi gatavojas konkursam, sadarbojoties ar vienu no Latvijas izcilākajiem šefpavāriem - Nilu Ģēveli.
Lai noskaidrotu, kā norit gatavošanās EuriSkolls konkursam, uzdevām Avigejai vairākus jautājumus.
Kas tevi pamudināja izvēlēties tieši ēdienu gatavošanu kā profesiju?
Jau kopš bērnības mamma man iemācīja mīlēt gatavošanu - īpaši patika cept kēksiņus un pīrāgus. Skolas gados es domāju, ka kļūšu par mūziķi, taču nevar pretoties Dieva gribai, un tā es nonācu man tik mīļajā Ventspils tehnikumā. Nekad nebūtu iedomājusies, ka tik ļoti iemīlēšu gatavošanu - tā ir kļuvusi par manu sirdslietu.
Kā norit tava sagatavošanās EuroSkills konkursam? Vai jūti satraukumu?
Sagatavošanās notiek nopietnā līmenī jau gandrīz pusgadu. Sākumā bija intensīvas tikšanās līdz pat trīs reizēm nedēļā ar manu mentoru - izcilo šefpavāru Nilu Ģēveli. Kādu laiku regulāri piedalījos arī meistarklasēs, ko organizēja “Restorānu servisa skola” - tās man daudz deva. Šefs mani mācīja ne tikai tajās, bet arī individuāli, un turpina to darīt vēl šobrīd.
Esmu ļoti emocionāls un jūtīgs cilvēks, un šis konkurss man ir liels pārbaudījums. Tas ir nozīmīgs notikums manā dzīvē, un es izjūtu gan lielu atbildību, gan lepnumu, pārstāvot savu valsti. Tas viss rada spriedzi, bet vienlaikus arī motivē tiekties pēc izcilības.
Kāds ir tavs mīļākais ēdiens, ko tu vislabprātāk gatavo?
Ļoti patīk gatavot ruleti no marinētas sarkanās zivs ar nori lapu. Zivs tiek marinēta brūnajā cukurā un citrusaugļos, kas piešķir tai īpašu garšu. Šī aukstā uzkoda man ir ļoti tuva - tieši ar to es ieguvu pirmo vietu Skills pusfinālā. Ar to man saistās daudzas atmiņas, un varētu teikt, ka šis ir mans firmas ēdiens.
Ko tev nozīmē iespēja pārstāvēt Latviju starptautiskā līmenī?
Iespēja pārstāvēt Latviju starptautiskā līmenī man nozīmē ļoti daudz - tā ir gan milzīga atbildība, gan liels gods. Esmu pateicīga par šo uzticību un daru visu iespējamo, lai godam parādītu sevi un savu valsti.
Kā vērtē mācības Ventspils tehnikumā? Vai ir kāds pedagogs vai persona, ko vēlies īpaši izcelt?
Protams! Es ļoti cienu gan mūsu tehnikuma direktori, gan katru skolotāju - Ventspils tehnikumā valda sirsnīga un atbalstoša vide.
Īpašu pateicību vēlos izteikt Antai Garbarei - tieši pateicoties viņai es esmu tur, kur šobrīd esmu. Manas medaļas ir viņas nopelns. Viņa ir mans lielākais atbalsts un spēcīgākā motivācija tiekties uz labiem rezultātiem EuroSkills konkursā Dānijā.
Man ir svarīgs ikviena atbalsts, un es no sirds pateicos tehnikuma direktorei Kristīnei Vāgnerei-Davidovai, kā arī Uldim Ernstsonam, Annai Piktai, Ilzei Abriņai, Antrai Gārbenai, Vjačeslavam Malahovam un visiem pārējiem pedagogiem. Es nekad neaizmirsīšu nevienu no viņiem!
Ko Tu šobrīd dari pēc Ventspils tehnikuma absolvēšanas? Kādi ir tavi nākotnes sapņi profesionālajā jomā pēc EuroSkills konkursa?
Pēc Ventspils tehnikuma absolvēšanas es strādāju vairākās vietās, līdz sākās aktīva gatavošanās konkursam, kuras dēļ pārcēlos uz Rīgu - lai pilnībā koncentrētos uz kulināriju un treniņiem EuroSkills sacensībām.
Šobrīd es strādāju līdzās Latvijas labākajam šefpavāram Nilam Ģēvelem restorānā "Ferma" Rīgā, vienlaikus turpinot intensīvu gatavošanos konkursam. No sirds pateicos Nilam par viņa atbalstu, palīdzību un visām sniegtajām iespējām.
Komentāri (0)