V pasaules diktātu latviešu valodā, kas klātienē norisinājās 11 Latvijas pilsētās, bet tiešsaistē – visā pasaulē, rakstīja arī ventspilnieki.

Šī bija jau piektā reize, kad ikviens interesents, neatkarīgi no vecuma, tautības, iegūtās izglītības un citiem faktoriem, vienlaikus ar daudziem citiem šīs iniciatīvas piekritējiem, rakstot diktātu, varēja pārbaudīt savas zināšanas latviešu valodas ortogrāfijā un interpunkcijā. Šoreiz rakstītājiem tika piedāvāts Noras Ikstenas īpaši V pasaules diktātam radīts Sēņu diktāts, kas, kā norāda organizatori, ir veiksmīgs sēņošanas, interpunkcijas un ortogrāfijas apvienojums.

Ventspils Augstskolā diktātu rakstīja 26 interesenti. Jaunākajam no reģistrētajiem šā gada klātienes rakstītājiem Ventspilī ir 18 gadi, bet vecākajai dalībniecei – 74 gadi. Diktātu rakstīja arī kāda sākumskolas vecuma meitene, kas darbiņu nenodeva. Tāpat kā iepriekšējā gadā, arī šoreiz tekstu diktēja Ventspils Augstskolas bibliotēkas vadītāja Solvita Štekerhofa. Savukārt tie, kas diktātu izvēlējās rakstīt tiešsaistē, klausījās Jaunā Rīgas teātra aktiera Viļa Daudziņa balsī.

Pensionētā sākumskolas skolotāja Rota pasaules diktātu Ventspils Augstskolā rakstīja trešo reizi. Viņa piedalījās otrajā šīs akcijas norises gadā, kad par to uzzināja pirmoreiz, trešajā nerakstīja slimības dēļ, bet nu atkal divus gadus bija rakstītāju pulkā. Uz vaicājumu, kāpēc viņa raksta diktātu, sieviete atbild: «Vienkārši ir interesanti zināt (jo desmit gadus es jau nestrādāju skolā), kas vēl ir galvā,» atbild Rotas kundze. Pagājušā gada darba rezultāts viņu apmierina: «Bija ļoti maz kļūdu, un kā par brīnumu, arī komati bija dikti labi salikti.» To, kā šogad rakstītājiem veicies, katrs dalībnieks varēs uzzināt, kad darbi būs izlaboti. Organizatori sola, ka tas notiks mēneša laikā. Taču pārbaudīt šaubīgās vietas katrs rakstītājs var jau tagad – interneta vietnē raksti.org ir ievietots gan diktāta teksts, gan teksts ar skaidrojumiem.

Šogad pirmoreiz diktātu rakstīt bija aicināti arī neredzīgi un vājredzīgi cilvēki, kas bija īpaši gaidīti Latvijas Neredzīgo bibliotēkā. Taču arī Ventspilī bija viena akcijas dalībniece (diktores Solvitas mamma Inita), kas diktātu uzrakstīja braila rakstā – izmantojot speciālu tāfeli, ar kuras palīdzību var izdurt caurumus papīra lapā, tādējādi atveidojot braila raksta burtus un citas rakstu zīmes. «Bija labāk, nekā es gaidīju,» gandarījumu par paveikto pauž Inita. Iepriekš viņa baiļojusies, ka varētu nepaspēt burtus sabakstīt vienlaikus ar citiem rakstītājiem, un nedaudz satraukusies, vai ar troksni, ko rada šis process, netraucēs citiem.

Kopumā V pasaules diktātā latviešu valodā piedalījušies 2054 dalībnieki, kas ir par 25% vairāk nekā pērn. Klātienē 11 Latvijas pilsētās diktātu rakstīja 819 cilvēki, savukārt interneta vietnē raksti.org tika iesniegti 1235 darbi no 27 valstīm. Tiešsaistes dalībnieku vairākums bija no Latvijas (1089 rakstītāji).

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: