Dalība 8. Rīgas starptautiskajā jauno pianistu konkursā Ventspils Centra sākumskolas pārstāvēm vainagojusies ar vairākām godalgotām vietām.

Konkurss ilga kopumā četras dienas – no 12. līdz 15. oktobrim – un norisinājās Rīgas Mazajā ģildē. Centra sākumskolu konkursā pārstāvēja pedagoģes Sandras Sproģes audzēknes Una Zariņa (3. klase), Paula Marija Purēna (3. klase) un Emīlija Jasmīna Švarca (5. klase), kā arī skolotājas Ilvas Freibergas audzēkne Elīna Veinberga (2. klase). Atbilstoši vecuma grupai, kurā jaunās pianistes startēja, viņas savu lielo uznācienu piedzīvoja svētdien. Konkurss norisinājās divās kategorijās – atsevišķi tika vērtēti solo priekšnesumi un četrrocīgu ansambļu klavieru spēle.

Dalībniekus vērtēja starptautiska žūrija, ko pārstāvēja Arta Arnicāne (Latvija/Šveice), Olga Palija (Ukraina/Lielbritānija), Slavomirs Vilks (Polija), Gintars Januševičs (Lietuva/Vācija) un Džulio Bidau (Itālija). Konkursa nolikums vēsta, ka eksperti vērtēja dalībnieku repertuāra sarežģītības pakāpi, atskaņojuma tehnisko kvalitāti, stilistisko atbilstību un teksta precizitāti, kā arī mūzikas tēlu skaidrību un dažādību. Tāpat tika ņemts vērā arī skatuviskais koptēls.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad žūrijas vērtējums bijis labvēlīgs Centra sākumskolas jaunajām pianistēm. Šoreiz vislabāk veicās Paulai Marijai un Unai, kuras, spēlējot ansamblī, kopīgiem spēkiem izcīnīja godalgoto 1. vietu. Taču gan Una, gan arī Emīlija un Elīna piedalījās ar solo priekšnesumiem. Emīlija ieguva 2. vietu, Una – 3. vietu, savukārt Elīnas sniegums konkursā tika novērtēts ar Atzinību.

Gan ikdienas mācību procesā, gan arī mērķtiecīgi gatavojoties konkursiem, meitenes ir centīgas un iegulda ļoti lielu darbu, paslavēja skolotāja Sproģe. Viņa arī uzteica audzēkņu lielās darba spējas un apņēmību, jo, lai gatavotos konkursam, nodarbības reizi pa reizei notika arī vasaras brīvlaikā. Liela uzmanība tika pievērsta repertuāra izvēlei, kas rezultātā bija gana sarežģīts un izvērsts. «Latiņu visu laiku ceļam uz augšu,» atzina skolotāja. Viņa ir ļoti pateicīga teātra nama Jūras vārti kolektīvam, kas sniedza iespēju jaunajām pianistēm praktizēt klavierspēli uz flīģeļa, tādējādi gūstot vērtīgu pieredzi.

«Ļoti cenšos, jo man ļoti patīk spēlēt,» sacīja Una, piebilstot, ka pie klavierēm katru dienu pavada vismaz vienu stundu. Runājot par dalību konkursā, meitene neslēpa, ka bijusi ļoti uztraukusies, turpretī Paulu Mariju pirms lielā uznāciena pārņēmis miers. Unas pieredze liecina, ka ar katru konkursu stress pieņemas spēkā, jo, atšķirībā no debijas, nākamajās reizēs jau ir labi zināms, ko nozīmē kāpt uz skatuves un atrasties publikas un žūrijas priekšā. Jāpiebilst, ka Unai šis bija jau trešais starptautiskais konkurss.

Spēlējot ansamblī, gan Una, gan arī Paula Marija jūtas droši. Viņas abas ir labas draudzenes un arī skolas solā dienu no dienas sēž blakus. «Man liekas, ka mēs viena otrai ļoti uzticamies un viegli varam sadarboties,» patiesa bija Una. Ja solo priekšnesumu laikā nepieciešams paļauties tikai uz sevi, tad, spēlējot ansamblī, ir citādi. Ja vienai samisējas, tad otrai acu mirklī jācenšas tikt līdzi. «Spēlēt pa diviem patiesībā ir daudz grūtāk nekā vienam,» uzskata Paula Marija.

Elīna konkursā bija visjaunākā Centra sākumskolas pārstāve, un viņai šis bija pirmais lielais konkurss. Skolotāja paslavēja Elīnas centību un uzdrīkstēšanos. Savukārt Emīlija Jasmīna iepriekšējos mācību gados ar augstiem sasniegumiem startējusi vairākos nozīmīgos konkursos. Tostarp izcīnītas arī uzvaras.

Jāpiemin, ka Centra sākumskolas audzēknes šajā konkursā startēja junioru D grupā, sacenšoties ar citiem 7–13 gadus veciem bērniem, kas vispārējās pamatizglītības programmā mūziku apgūst padziļināti.

FOTO: Ventspils Centra sākumskolas jaunās, talantīgās pianistes – Una Zariņa (no kreisās), Paula Marija Purēna, Emīlija Jasmīna Švarca (otrajā rindā no kreisās) un Elīna Veinberga.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: