Ventspils Augstskolā iepazīšanās vizītē ieradās Latvijas Universitātes centra "Konfūcija institūts" (LU KI) abi direktori prof. Pēteris Pildegovičs, prof. Shang Quanyu, sekretāre Laura Zātiņa un skolotāja Dong Fang.

Tikšanās reizē piedalījās arī Ventspils Augstskolas (VeA) jaunā skolotāja Ling Pan, kura šī mācību gada ietvaros VeA studentiem un Ventspils skolēniem pasniegs divus kursus: “Ķīniešu valodas pamati” un “Ķīnas sabiedrība, kultūra un tradīcijas”, kā arī ar viesiem tikās VeA mācību prorektore Raita Rollande, docente un Valodas un starpkultūru komunikācijas studiju programmas direktore Vita Balama, Tulkošanas studiju fakultātes dekāns Guntars Dreijers un VeA Ārējo sakaru speciāliste Rasa Zālīte.

Prof. Pēteris Pildegovičs, brīvi no ķīniešu valodas tulkojot prof. Shang Quanyu teikto, kā arī papildinot no savas puses, iepazīstināja klātesošos ar LU KI pirmsākumiem, pamatdarbību, iespējām un nākotnes plāniem. Prof. P. Pildegovičs pilda LU KI institūta Latvijas puses direktora pienākumus kopš institūta nodibināšanas 2011. gada novembrī. Viņš ir arī viens no pirmajiem Latvijas sinologiem, daudzus gadus bijis ķīniešu valodas skolotājs un ilgāk nekā 50 gadus sekmējis labu attiecību veidošanos starp Ķīnas Tautas Republiku un Latvijas Republiku.

Kā informēja prof. Pēteris Pildegovičs, Latvijā ir 14 skolotājas no Ķīnas, 12 no tām ir brīvprātīgās skolotājas. Skolotāja amats Ķīnā ir ļoti respektabla profesija, tāpēc LU KI labprātāk izmanto terminu skolotāja/-ājs, nevis pasniedzēja vai lektore. Arī VeA skolotāja Ling Pan ir viena no 12 brīvprātīgajām skolotājām.

Pēc tikšanās VeA viesi devās ekskursijā pa Ventspili.

LU KI ir Latvijas Universitātes pamatstruktūrvienība – centrs, kas izveidots pēc LU un Konfūcija institūta Galvenās pārvaldes (HANBAN) iniciatīvas, pamatojoties uz Vienošanos par „Konfūcija institūta” izveidošanu LU un sadarbības līgumu ar Dienvidķīnas Universitāti (SCNU), lai attīstītu sadarbību starp Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) un Latvijas augstskolām.

Centra mērķis ir sekmēt sadarbību izglītības, zinātnes un kultūras jomā starp LU un SCNU, piesaistīt projektus. Centrs vieno un saista šos projektus un piedāvā tiem vienotu atrašanās vietu, kopīgi izmantojamu infrastruktūru un plašu publicitāti. Kopumā 140 pasaules valstu ir vairāk nekā 500 Konfūcija institūti un vairāk nekā 1000 Konfūcija klases.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    kurirturir 13.09.2017, 18:49:25

    Labdien. Vai ķīniešu personvārdus tulkotāji nelatvisko?

  • 0
    VpilsAugstskola 15.09.2017, 16:54:13

    Labdien!
    Ķīniešu personvārdus arī latvisko, tādēļ precizējam, ka ziņas pirmajā rindkopā pareizāk būtu bijis rakstīt - prof. Šan Čuenju. Atvainojamies par radušos kļūdu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: