Ventspils Augstskolas iniciētā pētījumā vietējie zinātnieki strādā pie liela diametra antenu vadības sistēmu uzlabošanas.

Lai nodrošinātu Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta „Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra” rīcībā esošo radioteleskopu uztvertā radio signāla kvalitāti, viens no veicamajiem uzdevumiem būs panākt vidēju un lielāku parabolisko antenu kustības vadības sistēmu precizitāti.

 

Jebkura šāda sistēma iegūst datus par vienu vai vairākiem antenas stāvokli raksturojošiem lielumiem: antenas pašreizējās pozīcijas, tās griešanās ātrumu, reģistrācijas sistēmas uztvertā objekta signāla jaudas, kā arī no datu digitālās pirmsapstrādes iegūtajiem datiem. Ir paredzēts apvienot vienotā kontroles sistēmā vadības iekārtas, kas izmanto šos datus. Izveidotie risinājumi tiks pārbaudīti uz Irbenē esošo radio teleskopu 32 un 16 m diametra antenām.

 

Parabolisko antenu gadījumā gravitācijas un vēja izraisīto nobīžu un radioviļņus atstarojošo virsmu formas kropļojumu ietekmē var gadīties, ka to nepieciešams "notēmēt" ne tieši uz novērojamo objektu, bet nedaudz blakus – par t.s. "kompensācijas leņķa" tiesu.

 

Šo aktivitāšu mērķis ir komersantu konkurētspējas paaugstināšana, veicinot pētniecības un rūpniecības sektoru sadarbību rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstības projektu īstenošanā. Pētījumu plānots īstenot līdz nākamā gada maija beigām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: